
Kontrole przeprowadzone w ub. roku przez WIIH pokazały, że wiele lokali oszukuje konsumentów, m.in. zapewniając o naturalności produktów.

Kontrole przeprowadzone w ub. roku przez WIIH pokazały, że wiele lokali oszukuje konsumentów, m.in. zapewniając o naturalności produktów.

Fałszowanie żywności - Ukarano 63 lokale w regionie. Wśród nich także z Bydgoszczy
Z kolei 1000 zł zapłaci właścicielka punktu „Frytki Belgijskie” przy ul. Długiej. Oprócz braku informacji nt. składników, klientów wprowadzono w błąd informacją, że sosy przygotowywane są z naturalnych składników. W rzeczywistości do ich wyprodukowania użyto m.in. skrobi modyfikowanej, przyprawy sambal i barwników syntetycznych. Nieprawdziwa okazała się też informacja o tym, że frytki przygotowywane są z tradycyjnej, belgijskiej odmiany ziemniaków. Do produkcji użyto odmiany „Innovator”, pochodzących z Holandii.

Fałszowanie żywności - Ukarano 63 lokale w regionie. Wśród nich także z Bydgoszczy
Największą karę - 2740 zł - zapłacił market Kaufland przy Skarżyńskiego. Sklep naraził się m.in. brakiem informacji o kraju pochodzenia szynki wieprzowej bez kości. To jednak nie wszystko. W przypadku schabu wieprzowego bez kości, jako miejsce zarówno chowu, jak uboju podano Hiszpanię, zamiast: w pierwszym przypadku Holandię, w drugim Niemcy. Karkówka wieprzowej bez kości oznaczono jako Polska, w rzeczywistości chowana była w Niemczech.