
Pracodawca powinien zapewnić pracownikom środki dezynfekujące do rąk, a także zadbać o to, by regularnie były dezynfekowane powierzchnie takie jak poręcze, klamki czy włączniki światła. Pomieszczenia higieniczno-sanitarne oraz te, w których wykonywana jest praca powinny być sprzątane częściej niż zwykle.
Przed wejściem do zakładu pracy oraz w widocznych miejscach powinny znaleźć się informacje o tym, jak prawidłowo myć ręce, jak zachować się w czasie kasłania oraz by w wypadku choroby zostać w domu.

Przerwy na posiłki powinny zostać zorganizowane w taki sposób, by w jednym czasie zbyt wiele osób nie przebywało w kuchni, stołówce czy pokoju socjalnym.

Jeśli pracownicy do wykonywania pracy potrzebują masek ochronnych oraz rękawiczek, pracodawca powinien je zapewnić, a także umieścić w widocznych miejscach informacje o tym, jak należy je prawidłowo używać.

Pracodawca powinien ułatwić pracownikom możliwość dotarcia do pracy transportem indywidualnym, zamiast publicznego. W tym celu PIP zaleca udostępnienie miejsc parkingowych dla samochodów oraz stworzenie przestrzeni, w której można bezpiecznie pozostawić rower.