
Meluzyna - Restaurant and Wine czeka na chętnych zamawiających catering do 13 kwietnia do 18.00. Odbierać go będzie można tylko osobiście w Wielką Sobotę między 9.00 a 12.00. Do wyboru, m.in.: żurek kujawski z białą kiełbasą (55 zł za litr), tradycyjna sałatka jarzynowa (60 zł za kilogram), szynka po rusku (1 szt. - 100 g - 15 zł), śledź z cebulką i ogórkiem w oleju (słoik 0,5 l - 40 zł). Dostępny jest również wybór ciepłych dań.

"Ogniem i Mieczem" proponuje litr świątecznych zup po 45 zł: żur na zakwasie z klopsikami z białej kiełbasy oraz zupę chrzanową z białą kiełbasą. Pasztet tradycyjny kosztuje tu 30 zł za pół kg, a pieczeń rzymska z jajkiem 25 zł za 500 g. Pół kilograma tradycyjnej sałatki jarzynowej to 28 zł. Oryginalna babeczka jajeczna zapiekana z pieczarkami kosztuje 10 zł za sztukę (ok. 120 g). Można również zamówić przetwory w słoju (np. pasztet z gęsich wątróbek - 40 zł/300 g). Za słodkości zapłacimy 35 zł (babka cytrynowa z polewą czekoladową) lub 65 zł (kg mazurka z kajmakiem i bakaliami).

Wielkanocny catering z włoskim twistem przygotowała restauracja "Orso Nero". Tam słój zupy (0.9 l) wyceniono na 43 zł (żurek na domowym zakwasie z kiełbasą) lub 40 zł (krem grzybowy z oliwą truflową). 300 g pasztetu z dziczyzną kosztuje 27 zł, a 400 g pasztetu wegetariańskiego 20 zł. Na chętnych, obok dań na zimno i ciepło oraz dodatków, czekają słodycze: sernik na zimno z białą czekoladą i musem pistacjowym (46 zł za foremkę 20 cm) albo, a jakże, tiramisu (36 zł za takie samo opakowanie). Zamówienia można składać do czwartku, 14. bm. a gotowe dania odbierać w sobotę, 16. bm. w godz. 12-18.

Długa karta restauracji "Sowa" przewiduje, m.in. barszcz biały z jajkiem, ziemniakami i chrzanem (39,20 zł za litr) czy żurek z białą kiełbasą i jajkiem (45,30 /litr). Zamówić można sałatki: warzywną (31,90 zł/kg), ziemniaczaną z kiełbasą i ogórkiem (35,90 zł/kg), porowo-jajeczną (31,90 zł/kg), z kurczakiem, ryżem i bakaliami (35,90 zł). 30 zł będzie kosztował zestaw jaj na wiele sposobów (9 połówek) - m.in. z pastą chrzanową czy łososiową. "Sowa" proponuje też 3 rodzaje pasztetów: wieprzowy (41.90 zł/kg) oraz z borowikami i żurawiną (45,90 zł/kg). Zamówienia przyjmowane są do 11 kwietnia, odbiór - 16 kwietnia (tu można zamówić również opcję dowozu).