
"Kuchnia by Marcin Szukaj" do cateringu wielkanocnego poleca, m.in. żurek kujawski z białą kiełbasą i jajkiem (21 zł/250 ml), pasztet wieprzowo-wołowy (300 g/34 zł), sałatkę jarzynową (150 g/17 zł). Zamówić można także sernik 500 g po 59 zł oraz wybór przekąsek, dań głównych i dodatków.

W restauracji "Wodnik" można zamówić na święta wielkanocne zupy: żurek staropolski (52 zł/litr) oraz kremy po 54 zł za litr (ze szparagów lub grzybów leśnych). Pasztet pieczony z żurawiną kosztuje tu 45 zł za pół kg., a sałatka z wędzonym kurczakiem, selerem naciowym, mandarynką 45 zł za kg (z tuńczykiem 53 zł za kilogram). Do wyboru i tu czeka zestaw innych dań ciepłych i zimnych. Zamówienia przyjmowane są do 12 kwietnia, odbiór 16 kwietnia (istnieje również dodatkowo płatna opcja dowozu cateringu). Opakowania są dodatkowo płatne.

Oryginalny pomysł zaprezentowały znane restauracje pozostające w rękach rodziny właścicieli. Tak się reklamują: "Trzech Szefów Kuchni naszych restauracji – Daniel Bereziak z Karczmy Rzym, Maciej Matecki z Werandy i Andriy Zubrytskyi z Pałacu Suchary – połączyło siły, by stworzyć wyjątkowe menu cateringowe na Wielkanoc." Dania można odebrać w jednym z trzech miejsc, po zaznaczeniu tej opcji przy zamówieniu (składamy je do 12 kwietnia - odbiór w Wielką Sobotę). A w ofercie, m.in. pasztet z kaczki i karku wieprzowego z żurawiną (foremka 14x9cm ) 35 zł/sztuka ("specjał Werandy"), pasztet wegetariański (foremka 14x9cm) z łagodnym sosem ajwar (200 g) 37 zł/sztuka ("specjał Werandy") czy sałatka jarzynowa w szynce (100g/porcja) 12 zł/porcja. "Żurek polski taki, że palce lizać" wyceniono na 12 zł/porcja 250 ml ("specjał Karczmy Rzym"), a "specjał Pałacu Suchary" - barszcz czerwony na gęsinie czysty na 10 zł za 250 ml. Na słodko u tych szefów kuchni można zamówić, m.in. "Karczemny sernik z bakaliami" (blacha 20×30 cm) – 60 zł/blacha.

W bydgoskiej restauracji "Scoria" z zamówieniami należy się pospieszyć - przyjmowane są do 11 kwietnia (odbierać je będzie można 16 kwietnia w godz. 11-14). Za 500 g pasztetu tradycyjnego zapłacimy 66 zł, a wegetariańskiego pate z kasztanów i grzybów 78 zł. Można też wybrać zupy - litr kremowego żurku kosztuje 78 zł, wegańskiego kremu z białych warzyw z imbirem - 67 zł, a zupy rybnej z pomidorami 84 zł. 400 g tradycyjnego sernika wielkanocnego to wydatek 85 zł, a tortu czekoladowa pralina (700 g) 135 zł.