Wielkanoc 2023. Jakie wielkanocne zwyczaje królują w domach znanych osób z woj. kujawsko-pomorskiego?
Maciej Puto, dyrektor Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy:
Jedna z tradycji wielkanocnych, którą kultywuję już od lat, jest związana z kulinariami. Każdego roku w Wielki Piątek przygotowuję jarską zapiekankę z ziemniaków, cebuli i buraków, którą podaję ze śledziami marynowanymi. Jest to jedyny tego dnia posiłek. W Wielką Sobotę szykujemy święconkę, a Wielkanoc jest oczywiście okazją do tego, by wspólnie zasiąść przy stole i dzielić się świątecznymi potrawami. Na stole znajdują się tradycyjnie jajka gotowane w łupinach cebuli, wędlina, chrzan, sól i pieprz. Do tego coś ze słodkich wypieków – najczęściej w kształcie baranka.
Teraz te święta wyglądają jednak inaczej niż dawniej. Nie ma takich wielkich przygotowań absorbujących całą rodzinę. Pamiętam, że kiedyś Wielkanoc poprzedzały wielkie porządki, a same święta były okazją do odpoczynku po intensywnym wysiłku, choć bywały i rodzinne wizyty. Dziś te święta są bardziej kameralne. Mniej się kupuje produktów i mniej się zjada – co ma swoje zalety choćby w oszczędzaniu i niemarnowaniu żywności.