Wielkanoc 2023. Jakie wielkanocne zwyczaje królują w domach znanych osób z woj. kujawsko-pomorskiego?
Iga Sarzyńska-Komorowska, toruńska mistrzyni piernikarstwa i cukiernictwa, właścicielka marki „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń”:
Kilka dni przed świętami, zazwyczaj w Wielki Piątek, przygotowuję w swoim domu mazurki. Uwielbiam połączenie ganaszu lawendowego z wyrazistą czarną porzeczką. Mazurkiem, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy, jest mazurek orzechowy z chrupiącą warstwą z prażonymi ziarnami kakaowca i dodatkiem aksamitnej mlecznej czekolady. Nie może zabraknąć również puszystego sernika z lemon curdem (słodko-kwaśny krem cytrynowy - dop. aut.). Stół wielkanocny zawsze zdobią wielkanocne pierniczki z mojej pracowni. W tym roku zdecydowałam się na dekorację piernikowymi pisankami w subtelnych kolorach beżu i bieli, czyli na kolekcję subtelną z efektem farb akwarelowych, którą wyczarowała dla nas niezwykła Artystka – Amelia Korczak. Piernikowe pisanki pięknie prezentują się na talerzyku jako dekoracja i powitanie dla gości i będą świetnie pasować do białych tulipanów i szafirków. Do wielkanocnej święconki, od kiedy pamiętam, zawsze wkładam piernikowego baranka, dekorowanego ręcznie lukrem królewskim. Od kilku lat obdarowuję na Święta Wielkiej Nocy najbliższych małymi upominkami. Oprócz barwnych pierników świetnym pomysłem są aksamitne czekolady z akcentami wielkanocnymi lub czekoladowe draże, które imitują wielkanocne, kolorowe jajeczka.