Przygotowywanie kulinarnych specjałów, tradycyjna święconka, dbałość o niemarnowanie żywności, spędzony wspólnie z rodziną i najbliższymi czas modlitwy, zadumy i refleksji, chowanie upominków w ogrodzie, własnoręczne przygotowanie palm wielkanocnych czy wspólne wspominanie tych, którzy już odeszli - to niektóre ze zwyczajów, które znaleźć można w domach znanych bydgoszczan i torunian. Jak co roku zaprosiliśmy ich do udziału w naszej wielkanocnej sondzie. Zapytaliśmy, co znaczą dla nich święta Wielkiej Nocy, jak się do nich przygotowują, jakie potrawy znajdują się na ich świątecznych stołach. Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w naszej fotogalerii:
O swoich świętach wielkanocnych opowiedzieli nam:
- dr n. med. Paweł Rajewski, konsultant wojewódzki w dziedzinie chorób zakaźnych dla województwa kujawsko-pomorskiego,
- Iga Sarzyńska-Komorowska, toruńska mistrzyni piernikarstwa i cukiernictwa, właścicielka marki „Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń”,
- Maciej Puto, dyrektor Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy,
- Ilona Termińska, prezes klubu żużlowego KS Toruń,
- Edward Hartwich, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego w Bydgoszczy, prezes PLB, były wicemarszałek województwa kujawsko-pomorskiego,
- Małgorzata Białek, dyrektor IV Liceum Ogólnokształcącego w Toruniu

Wideo