https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

We Francji ulepią setki pierogów

Andrzej Karnowski
Autokar z kompletem pasażerów i samochód ciężarowy wypełniony strojami ludowymi, produktami spożywczymi udają się na „Dni polskie” w powiecie Freyming-Merlebach.

Autokar z kompletem pasażerów i samochód ciężarowy wypełniony strojami ludowymi, produktami spożywczymi udają się na „Dni polskie” w powiecie Freyming-Merlebach.

<!** Image 2 align=right alt="Image 47074" sub="Dwa lata temu delegacja powiatu też uczestniczyła w „Dniach polskich” w powiecie Freyming-Merlebach. W ten weekend znów we Francji królować będzie polska sztuka ludowa. Nie zabraknie też specjałów naszej kuchni">Ostatnio delegacja naszego powiatu gościła w zaprzyjaźnionym powiecie w Lotaryngii w lipcu. Francuzi natomiast odwiedzili Nakło w listopadzie, kiedy to podpisano umowę o partnerskiej współpracy obu powiatów. Dziś udaje się w około 1300 km liczącą trasę grupa mieszkańców Pałuk i Krajny, na czele z zastępcą starosty, Tomaszem Miłowskim.

Największą grupę w składzie 51-osobowej delegacji stanowią członkowie Zespołu Regionalnego „Pałuki”. Do Francji pojedzie 29 tancerzy, śpiewaków, muzyków. Wystąpią w godzinnym programie artystycznym. Sztukę pałucką zaprezentuje rzeźbiarz w drewnie Piotr Woliński z Kcyni. Grono twórców ludowych uzupełnią artyści ze Stowarzyszenia Miłośników Kultury Ludowej „Doman”: rzeźbiarz Marian Sałagan ze Ślesina, wykonująca kwiaty z papieru, pająki krajeńskie, palmy wielkanocne Iwona Pyra z Mrozowa, malujący na szkle Alojzy Jasiński ze Ślesina, specjalizująca się w wyrobach rękodzieła artystycznego z ciasta chlebowego i siana, laleczkach krajeńskich z masy solnej Barbara Jasińska. Z „Domana” pojedzie razem 12 osób, jako że 8 pań przygotuje na „Dni polskie” wielką degustację regionalnych potraw naszej kuchni.

<!** reklama left>- Ulepimy we Francji około dwa tysiące pierogów z pięcioma rodzajami farszu: z kapustą i grzybami, kujawskie gryczane z miętą, z twarogiem z rodzynkami, z makiem na słodko, z jabłkiem, tzw. szarlotkowe - informuje Barbara Jasińska, prezeska „Domana”. - Serwować będziemy żurek kujawski, pomorski ser smażony z kminkiem, bigos staroplski, kaszankę ślesińską, wyróżnione na konkursie „smarowidło stryja Leona” i „ogórki babci Anastazji”.

W sobotę i w niedzielę w dwóch dużych salach Freyming-Merlebach królować będzie polska sztuka ludowa i przysmaki kulinarne. Miejscowych VIP-ów nasza delegacja zaprosi na polski obiad. Na stole będzie rosół z domowym makaronem, potrawka weselna z kurczaka w agreście, z ryżem i marchewką z groszkiem, a na deser - szarlotka z bitą śmietaną z konfiturami z wiśni. Wszystko pycha. Na stołach będą wody mineralne z naszego województwa. Na podwieczorek podany zostanie keks świąteczny (I miejsce w wojewódzkim konkursie w ub. roku). Degustowane będą toruńskie pierniki.

Swoją obecność podczas „Dni polskich” zaznaczy też „Krajan”. Podnakielski browar serwować będzie zarówno piwa jasne, jak i ciemne.

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski