
Kukurydza, buraki, szparagi, kalafior, włoska kapusta, kukurydza, czosnek, pieczarki, bataty, zielony groszek
Tych warzyw powinny unikać osoby z zespołem jelita drażliwego. Te warzywa powodują u osób z problemami jelitowymi wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle brzucha i uczucie przelewania się w trzewiach.

Seler, pomidor, soczewica, groch, marchew
Te warzywa najczęściej alergizują. Po ich spożyciu u osób, borykających się z alergiami, na skórze może wystąpić wysypka, zaczerwienienie i świąd. W skrajnych przypadkach - oprócz bólu brzucha, biegunki i nudności - może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Ziemniaki
Ziemniaków powinniśmy się wystrzegać, jeśli mają zielone plamki. Takie zmiany na ziemniakach pokazują, że w warzywach znajduje się zwiększona ilość solaniny, a jest to niezwykle niebezpieczny związek chemiczny, który wywołuje niestrawność, bóle brzucha i zatrucia pokarmowe, objawiające się jak grypa: gorączką, potami, bólami i zawrotami głowy. Solanina podrażnia również błonę śluzową przełyku, jamy ustnej i żołądka. Po zjedzeniu ziemniaków zawierających dużą ilość solaniny możemy odczuwać pieczenie i drapanie w gardle.

Papryczki chili, jalapeno i habanero
Tych warzyw powinni unikać alergicy, osoby z problemami układu moczowego, chorobami jelit i żołądka. Te papryczki zawierają kapsaicynę, która - oprócz pieczenia w ustach - może wywoływać zapalenie błony śluzowej żołądka, zaburzać pracę układu trawiennego, a w skrajnych przypadkach mogą odpowiadać za rozwój nowotworu żołądka.