Truskawki – zdrowe i smaczne
Każdy z niecierpliwością czeka na rozpoczęcie sezonu na polskie truskawki. Intensywnie czerwone, pachnące i soczyste, są wyjątkowo słodkie i smaczne. Niektórzy zajadają się nimi w wersji surowej (także z cukrem i/lub śmietanką), inni dodają do lodów, deserów, ciast i na przetwory. Truskawki mają mało kalorii, za to dużo wody, dzięki czemu dobrze gaszą pragnienie, są odświeżające i pełne witamin. Co więcej, z powodzeniem można je uprawiać w przydomowym ogrodzie!
Pielęgnacja truskawek – zasady
Stanowisko: truskawki wymagają słonecznego stanowiska – słońce musi być obecne przez minimum 6 godzin dziennie.
Gleba: truskawki preferują żyzne, lekkie, przepuszczalne ziemie, o pH lekko kwaśnym (w przedziale między 5,5 a 6,5).
Podlewanie: truskawki wymagają częstego podlewania, szczególnie w okresie kwitnienia i owocowania. Nie można ich jednak przelewać, co powoduje gnicie rośliny. W okresie upałów nawadniamy je codziennie lub co drugi dzień, przy umiarkowanej pogodzie raz na kilka dni.
Nawożenie: to zabieg potrzeby by wzmocnić owocowanie truskawek. Odżywki warto stosować już przed zasadzeniem rośliny (tu najlepszy będzie obornik lub kompost), jak również przed, w trakcie i po zbiorach.
Najlepsze odmiany truskawek
Różne odmiany truskawek doskonale czują się w naszym klimacie. Oto lista najciekawszych wariantów o różnym czasie kwitnienia, których owoce można spożywać na surowo, jednak doskonale nadadzą się też na przetwory.
Honeoye – odmiana wczesna, odporna na choroby.
Elsanta – odmiana średnio wczesna, ma owoce bardzo trwałe.
Senga sengana – odmiana średnio późna, odporna na niskie i wysokie temperatury, a także na choroby.
Florence – odmiana późna, z owocami o intensywnym smaku, odporna na choroby liści i korzeni.
Trick na owocowanie truskawek
Jeśli marzysz o krzaczkach pełnych słodkich, soczystych truskawek to koniecznie zastosuj już teraz niezawodny domowy nawóz. W naszej galerii znajdziesz najlepsze, proste i tanie przepisy wraz z instrukcją stosowania.
