
Jarmuż, szpinak, pomidorki koktajlowe, papryka
Te warzywa szczególnie wchłaniają pestycydy, odpowiadające za rozwój chorób nowotworowych i chorób autoimmunolgicznych.
Rada: nie jedzmy nowalijek z nieznanych nam źródeł. Jeśli chcemy wypłukać pestycydy z warzyw (lub z owoców), wrzućmy je do wody z dodatkiem sody oczyszczonej na 30-60 minut, a następnie obmyjmy je dobrze czystą, bieżącą wodą.

Pietruszka, szpinak, buraki, marchew, sałata i ziemniaki
Te warzywa zawierają duże ilości metali ciężkich, jak kadm, ołów, rtęć i cyna. Metale ciężke nie ulegają biodegradacji, w efekcie ich ilość kumuluje się w organizmie, zaburzając jego pracę. Tych warzyw nie powinny jeść niemowlęta, bowiem nagromadzenie metali ciężkich może powodować zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym.

Bób, soja, groch, ziemniaki
W nasionach soi, bobu, grochu (na zdjęciu) oraz w bulwach ziemniaków znajdują się inhibitory enzymów, odpowiadające za rozkład białka. Ich niekorzystne działanie powoduje zaburzenia w trawieniu białek oraz stany zapalne trzustki. Inhibitory enzymów rozkładających białka giną w czasie obróbki termicznej.

Które warzywa i kiedy mogą nam zaszkodzić?
Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak najwięcej - to wszem i wobec słyszymy w obecnych czasach. Dietetycy, blogerzy kulinarni, kucharze podkreślają, że zarówno warzywa, jak i owoce są bogate w mikroelementy i witaminy, które są źródłem zdrowia. To prawda, ale warto wiedzieć, że niektóre warzywa mogą szkodzić.
Zobacz, jakie warzywa mogą poważnie szkodzić zdrowiu! >>>
300 Plus - wszystko, co musisz wiedzieć o programie.