Zatrucie grzybami - objawy!
Objawy w zależności od zjedzonego gatunku grzyba mogą występować w różnych odstępach czasu. Pierwsze objawy mogą pojawić się po 15 minutach, inne nawet po 24 godzinach. Najważniejsze jest jednak to, by ich nie lekceważyć. Jak rozpoznać zatrucie? Przede wszystkim towarzyszyć nam może:
- ból brzucha czy skurcze żołądka,
- potliwość, uderzenia gorąca,
- osłabienie, omdlenia i łzawienie,
- nudności, wymioty i biegunka
- ból głowy, zmęczenie czy nadmierne pragnienie.
W ekstremalnych przypadkach mogą pojawić się zaburzenia widzenia, majaczenie, drgawki, a nawet śpiączka. Zatrucie grzybami jest bardzo niebezpieczne. Może doprowadzić do uszkodzenia nerek i wątroby. Zatrute narządy mogą całkowicie przestać funkcjonować, co może doprowadzić do naszej śmierci.
Zatrucie grzybami. Pierwsza pomoc
W przypadku podejrzenia zatrucia, toksynę trzeba szybko z siebie wyrzucić. Do tego potrzebne będzie sprowokowanie wymiotów. Co ważne, nie powinno się zażywać żadnych leków i pić mleka czy alkoholu. Warto także szybko udać się do lekarza, najlepiej zachowując resztki potrawy, którą jedliśmy, bądź próbkę wymiocin. Jest to pomocne, gdyż dopiero po rozpoznaniu trucizny, lekarz może rozpocząć odpowiednie leczenie. Bardzo istotne jest też podanie specjaliście konkretnych informacji. Przede wszystkim musimy powiedzieć: jakie jedliśmy grzyby, skąd je mamy (kupione, czy znalezione w lesie), jak były przygotowane (czy były ugotowane, smażone, suszone czy świeże), ile ich zjedliśmy i po jakim czasie wystąpiły objawy. Taki zbiór danych pomoże lekarzowi w rozpoczęciu kuracji.
Zbadaj i innych!
Przede wszystkim warto poddać obserwacji osoby, które jadły to samo, co my. Nawet jeśli nie zgłaszają żadnych dolegliwości, lepiej upewnić się, czy toksyna znajduje się w ich organizmie. Warto pamiętać, że nawet jeśli nie jesteśmy pewni swoich objawów, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Najważniejsza jest jednak nasza szybka reakcja, bo to od niej zależy stan naszego zdrowia.