
Tych ryb lepiej nie jeść! Gatunki najbardziej skażone rtęcią
Chociaż ryby od zawsze uznawane są za bardzo zdrowe i prowadzi się nawet kampanie społeczne zachęcające go ich jedzenia, to wcale nie jest prawda. Niektórych gatunków ryb najlepiej w ogóle nie jeść! Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnego gatunku, warto sprawdzić jakie składniki nam dostarczają.
Emerytury dla matek. Sprawdź, o co w tym chodzi!

Tych ryb lepiej nie jeść! Gatunki najbardziej skażone rtęcią
Ryby są bogatym źródłem potasu i fosforu, witamin A, D oraz witamin z grupy B. Zawierają również kwasy omega-3. Jednak niektóre ryby pochodzą ze sztucznych i zanieczyszczonych hodowli. W sztucznych hodowlach ryby karmi się antybiotykami oraz hormonami, które mogą przedostać się do organizmu podczas spożywania. Oprócz tego w takich hodowlach stosuje się również preparaty bakteriobójcze.
Takie ryby w swoim mięsie zawierają wiele sztucznych toksyn.

Tych ryb lepiej nie jeść! Gatunki najbardziej skażone rtęcią
Spożywane regularnie mogą powodować:
alergie,
nudności i wymioty,
zatrucia pokarmowe,
bóle głowy,
problemy z oddychaniem.
Sprawdź, których ryb lepiej unikać >>

Tych ryb lepiej nie jeść! Gatunki najbardziej skażone rtęcią
Jedną z niezdrowych ryb jest tilapia, która pochodzi ze sztucznych hodowli w Chinach. Zawiera niekorzystne połączenie omega - 3 i omega -6.