
Miód
Miód - prawdziwy miód nie wymaga warunków chłodniczych, by zachował świeżość. Może stać poza lodówką, gdyż jego skład sprawia, że miód się nie psuje. Przechowywany w lodówce będzie twardy i trudno będzie go nabrać czy rozsmarować. Uwaga - miód nie powinien stać w miejscu nasłonecznionym! Pamiętaj, że miody łatwo wchłaniają inne zapachy, dlatego powinny byc przechowywane w szczelnych pojemnikach (słoikach).

Pomidory
Pomidory - najsmaczniejsze są, gdy są przechowywane w temperaturze pokojowej i nie są wystawione na działanie światła słonecznego.

Awokado
Awokado - struktura tego owocu sprawia, że w warunkach chłodniczych miąższ awokado staje się twardy, a gdy wyjmiemy je z lodówki, rozmięka i przypomina papkę. Awokado powinniśmy przechowywać jak pozostałe owoce. Ta zasada dotyczy całego owocu. Jeśli masz kawałek awokado i chcesz je przechować na później, włóż je do hermetycznego pojemnika, owiń pojemnik folia spożywczą, by odciąć dopływ tlenu. Jeśli wstawisz awokado w kawału na talerzyku, owoc zbrązowieje i wyschnie. Rada - jeśli potrzebujesz tylko połowy awokado, pozostaw pestkę w drugiej połówce owocu - w ten sposób dłużej zachowa swoje właściwości.

Jajka
Jajka - nawet robiąc zakupy, zauważysz, że jaja nie sa przechowywane w chłodniach, ale stoją na paletach lub półkach w normalnych, sklepowych warunkach. Jajka można przechowywać poza lodówką, o ile temperatura pomieszczenia nie przekracza 20 stopni Celsjusza. Jajka nie powinny stać w miejscu nasłonecznionym. Najlepiej przechowywać je w spiżarni, a jeśli jej nie mamy to w przewiewnym miejscu w kuchni.