
Cebula
Cebula - cebula długo zachowa świeżość i jędrność gdy będzie przechowywana w pokojowych warunkach, w przewiewnym i suchym miejscu. Jeśli do cebuli będzie miało dostęp światło słoneczne, ta zacznie kiełkować, dlatego lepiej przetrzymywać ja w ciemnym miejscu. Gdy przygotowujesz potrawę i masz do jej przyrządzenia więcej cebuli niż potrzebujesz, włóż nadmiar do zamrażarki, a nie do lodówki. Cebula wydziela mocną woń i inne produkty przetrzymywane w lodówce mogą ją wchłaniać i stać sie przez to niesmaczne.

Czosnek
Czosnek - czosnek powinien być przechowywany poza lodówką z podobnych powodów, co cebula.

Tych produktów również nie przechowuj w lodówce:
mąka, ryż, kasze, herbata, kakao, cukier, sól, oleje, ocet, oliwa z oliwek, zioła, przyprawy.