
Niska temperatura sprawia, że przydatność do spożycia produktów wydłuża się, ale warto wiedzieć, że niektóre produkty tracą swoje właściwości pod wpływem niskiej temperatury, inne szybciej się psują, gęstnieją, twardnieją, wysychają...
Zobacz, jakiej żywności nie powinniśmy przechowywać w lodówce ►►►

Owoce i warzywa - jakie?
Owoce (jabłka, gruszki, mango, śliwki, brzoskwinie nektarynki, banany, cytrusy) i warzywa (papryka, marchew, bakłażan, ziemniaki, cukinia, ogórki, ziemniaki) - te warzywa i owoce psują się szybciej, jeśli są przechowywane w warunkach chłodniczych, a część z nich traci smak. Należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w przewiewnym miejscu, tam gdzie nie ma dostępu światło słoneczne. Niewskazane jest przechowywanie ich w pojemnikach plastikowych lub w folii, bo wytwarzają się wówczas szkodliwe dla zdrowia fosforany.
Niektóre warzywa i owoce możemy przetrzymywać w lodówce. Są nimi:
► owoce jagodowe (maliny, truskawki, borówki, poziomki, jagody) - przechowujemy je niemyte, z szypułkami, nie dłużej niż 2 dni. Owoce stawiamy na najwyższej półce lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa (nie lubią niższej temperatury niż 15 st. C).
► brukselka - do 7 dni w plastikowym pojemniku
► por - uprzednio oczyszczony może być przechowywany w najchłodniejszym miejscu lodówki nawet do 30 dni
► koperek i nać pietruszki - najlepiej umyte i posiekane, w pojemniczku. Do 5 dni
► kapusta - do 4 tygodni, w najchłodniejszym miejscu lodówki. Przed umieszczeniem jej w lodówce, oderwij wszystkie psujące się liście.

Kawa
Kawa - zmielona i ziarnista kawa powinna być przechowywana w hermetycznie zamkniętym pojemniku w szafce. Przechowywana w lodówce kawa chłonie zapachy, wietrzeje i traci aromat. Taka kawa będzie po zaparzeniu po prostu niesmaczna.

Pieczywo
Chleb - przechowywanie chleba w lodówce przyspiesza proces jego czerstwienia. Tak dzieje się, bo skrobia zawarta w cieście chlebowym rekrystalizuje się w niskiej temperaturze. Kupiony chleb w markecie może być przechowywany w folii (o ile był w niej sprzedany).
Chleb kupiony w piekarni najlepiej owinąć bawełnianą ściereczką i przechowywać w chlebaku. Jeśli kupisz chleb czy bułki w sklepie i pozostawisz je w papierowej torbie, jakie często znajdują się przy półkach - pieczywo szybko wyschnie. Z kolei zapakujesz pieczywo do folijki i pozostawisz je w niej w domu, będzie miękkie i gumowate.