
Sposoby na idealny barszcz czerwony
Oto najlepsze tricki na przyrządzenie najlepszego barszczu na wigilię. Szczegóły na kolejnych slajdach.

Co dać do barszczu zamiast zakwasu?
Już czas gotować barszcz, a ty zapomniałeś o zakwasie? Do zupy możesz dodać soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Równie dobrze jak zakwas buraczany nada intensywnego, lekko kwaśnego smaku, a przy tym pomoże zachować burakom wyrazisty kolor.

Trick na zbyt kwaśny barszcz
Barszcz wyszedł zbyt kwaśny? Nic straconego! Wystarczy dosypać do zupy odrobiny cukru, by przełamać jego smak i zneutralizować niepożądaną kwaśność. Zacznij od jednej płaskiej łyżeczki – często tyle wystarczy, by barszcz miał smak taki jak trzeba.

Trick na intensywny kolor barszczu
Barszcz może mieć wyblakły kolor, a nawet nieco brązowy. Jak sprawić, by był idealne czerwony? Pod koniec gotowania dorzuć do zupy jednego buraka (pokrojonego w kostkę lub startego), skropionego odrobiną soku z cytryny. Barszcz na pewno zyska piękny odcień.