Odpowiada Agnieszka Cendrowska-Kociuga, kierownik Działu Technologicznego MWiK.
W Bydgoszczy są dwa ujęcia – na Czyżkówku i w Lesie Gdańskim. A do jakich dzielnic dostarczana jest woda z tych ujęć?
Ujęcie na Czyżkówku jest w stanie dostarczyć wodę do całego miasta, ale eksploatujemy też ujęcie wód podziemnych w Lesie Gdańskim. Ono zaopatruje całkowicie dzielnicę Fordon i północno-wschodnią część Bydgoszczy łącznie ze Śródmieściem. Pozostałe rejony Bydgoszczy są zaopatrywane wodą z Czyżkówka.
Domyślam się, że nim trafi ona do kranów, musi przejść jeszcze szereg procesów. Jak jesteśmy chronieni przed jej zanieczyszczeniem?
W tym celu mamy system trzech barier. Pierwszą barierą jest strefa ochronna , w której ustanowione zostały są zakazy i nakazy, które mają chronić tę wodę przed skażeniem. Drugą barierą jest stacja wczesnego ostrzegania. Są to urządzenia, które znajdują się 4 km w górę biegu rzeki, a ich zadaniem jest monitorowanie lustra wody. W momencie, gdy wykryją w niej zanieczyszczenia ropopochodne, dają sygnał do operatorów na ujęciu wody, że należy je natychmiast zamknąć, by nie dopuścić aby skażona woda dostała się do układu uzdatniania sieci. Ostatnią barierą jest tzw. monitoring online, który przez całą dobę co sekundę sprawdza parametry jakościowe trafiającej tu wody. W momencie, gdy pojawią się nawet niewielkie nieprawidłowości, też wyłączamy pompy i nie tłoczymy wody dalej.
Czyli w przypadku wykrytego zagrożenia bydgoszczanie będą bezpieczni, ale bez wody?
Absolutnie nie. Na terenie sztucznej infiltracji mamy zgromadzoną wodę w gigantycznym zbiorniku podziemnym. Pozwala nam to podawać nieprzerwanie wodę przez około miesiąc, nie czerpiąc jej ze skażonej Brdy.
A czy twardość wody ma znaczenie? Wiele osób, jak słyszy „twarda woda” to myśli, że jest zła...
Woda twarda, czyli średniozmineralizowana, jest przyjazna dla naszego organizmu, bo dostarcza do niego wiele cennych minerałów. Woda miękka ma mniej wapnia i magnezu, ale jest z kolei bardziej przyjazna dla naszych urządzeń, bo nie daje np. efektu kamienia w czajniku. Twarda jest więc lepsza dla ludzi, miękka dla sprzętów AGD.