Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CUKINIA WOLNO GOTOWANA W CZERWONYM WINIE OWINIĘTA PŁATKAMI...
fot. Facebook/Top Chef

Top Chef, odcinek 8 sezon VII. W walce o półfinał talerze pójdą w ruch! [TOP CHEF, PRZEPISY 25.04.2018]

CUKINIA WOLNO GOTOWANA W CZERWONYM WINIE OWINIĘTA PŁATKAMI
CUKINII MARYNOWANYMI W SOSIE SOJOWYM, KREM Z PIETRUSZKI I TRAWY
CYTRYNOWEJ
Cukinie
1 łyżka oliwy
1 szalotka
4 cukinie baby
200 ml białego wina
1 cukinia floridor
5 ziaren jałowca
200 ml czerwonego wina
1 cukinia
50 g masła
1 łyżka sosu sojowego
Do dwóch garnków wlać po pół łyżki oliwy. Szalotkę pokroić w kostkę, rozdzielić po
połowie do naczyń i podsmażyć. Cukinie baby umyć, odciąć końcówki, dodać do
jednego z garnków i zarumienić. Wlać białe wino, dusić do rozmiękczenia warzyw.
Do drugiego rondla wrzucić ziarna jałowca i pokrojoną w kostkę cukinię floridor,
zarumienić. Podlać czerwonym winem i gotować, aż warzywa staną się miękkie.
Cukinię floridor wyciągnąć, do wina dodać masło i zagęścić do uzyskania
konsystencji sosu.
Z cukinii obieraczką skroić 3 cienkie plastry, marynować w sosie sojowym przez 15
minut. W tak przygotowane warzywo zawinąć kawałki cukinii floridor. Cukinie baby
wyjąć i przekroić wzdłuż.
Krem z pietruszki i trawy cytrynowej
2 pietruszki
1 szalotka
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 trawa cytrynowa (świeża)
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
200 ml śmietany 36%
Pietruszki i szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać, dodać masło,
podsmażyć szalotkę, dodać pietruszki i zarumienić. Końcówkę trawy cytrynowej
zmiażdżyć, by puściła sok, dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem, wlać
śmietanę i dusić przez 15 minut. Wyjąć trawę cytrynową, resztę składników
zmiksować na krem, następnie przecedzić przez sitko.
Dekoracja
4 groszki cukrowe
100 ml wody

szczypta soli
2 łyżki orzechów pekan
1 łodyga selera naciowego
Groszek zblanszować – wodę zagotować i posolić. Na 5 sekund do wrzątku włożyć
groszek, wyciągnąć i przełożyć do miski z lodem. Tak przygotowane warzywo oraz
łodygę selera naciowego pokroić w cienkie paski. Orzechy pekan uprażyć na patelni i
pokruszyć.
Krem z pietruszki i trawy cytrynowej nałożyć na talerz, dookoła ułożyć zawinięte
kawałki cukinii floridor i kawałki cukinii baby. Danie polać sosem z czerwonego wina,
wykończyć selerem naciowym, groszkiem cukrowym oraz orzechami pekan.

Zobacz również

Nie przybliżyli się do utrzymania. Teraz muszą zacząć wygrywać

NOWE
Nie przybliżyli się do utrzymania. Teraz muszą zacząć wygrywać

12. Edycja DOZ Maraton Łódź. Biegacze już na trasie Zobaczcie ZDJĘCIA

12. Edycja DOZ Maraton Łódź. Biegacze już na trasie Zobaczcie ZDJĘCIA

Polecamy

Iga Świątek przepełniona dumą. ''To był najlepszy mój mecz w tym roku''

Iga Świątek przepełniona dumą. ''To był najlepszy mój mecz w tym roku''

Diamentowa Liga pełna emocji i... zamieszania. Bez rekordów świata w Szanghaju

Diamentowa Liga pełna emocji i... zamieszania. Bez rekordów świata w Szanghaju

Turniej WTA w Madrycie. Iga Świątek poznała rywalkę w 4. rundzie

Turniej WTA w Madrycie. Iga Świątek poznała rywalkę w 4. rundzie