Top Chef, odcinek 8 sezon VII. W walce o półfinał talerze pójdą w ruch! [TOP CHEF, PRZEPISY 25.04.2018]
CUKINIA WOLNO GOTOWANA W CZERWONYM WINIE OWINIĘTA PŁATKAMI
CUKINII MARYNOWANYMI W SOSIE SOJOWYM, KREM Z PIETRUSZKI I TRAWY
CYTRYNOWEJ
Cukinie
1 łyżka oliwy
1 szalotka
4 cukinie baby
200 ml białego wina
1 cukinia floridor
5 ziaren jałowca
200 ml czerwonego wina
1 cukinia
50 g masła
1 łyżka sosu sojowego
Do dwóch garnków wlać po pół łyżki oliwy. Szalotkę pokroić w kostkę, rozdzielić po
połowie do naczyń i podsmażyć. Cukinie baby umyć, odciąć końcówki, dodać do
jednego z garnków i zarumienić. Wlać białe wino, dusić do rozmiękczenia warzyw.
Do drugiego rondla wrzucić ziarna jałowca i pokrojoną w kostkę cukinię floridor,
zarumienić. Podlać czerwonym winem i gotować, aż warzywa staną się miękkie.
Cukinię floridor wyciągnąć, do wina dodać masło i zagęścić do uzyskania
konsystencji sosu.
Z cukinii obieraczką skroić 3 cienkie plastry, marynować w sosie sojowym przez 15
minut. W tak przygotowane warzywo zawinąć kawałki cukinii floridor. Cukinie baby
wyjąć i przekroić wzdłuż.
Krem z pietruszki i trawy cytrynowej
2 pietruszki
1 szalotka
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 trawa cytrynowa (świeża)
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
200 ml śmietany 36%
Pietruszki i szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać, dodać masło,
podsmażyć szalotkę, dodać pietruszki i zarumienić. Końcówkę trawy cytrynowej
zmiażdżyć, by puściła sok, dodać do warzyw, doprawić solą i pieprzem, wlać
śmietanę i dusić przez 15 minut. Wyjąć trawę cytrynową, resztę składników
zmiksować na krem, następnie przecedzić przez sitko.
Dekoracja
4 groszki cukrowe
100 ml wody
szczypta soli
2 łyżki orzechów pekan
1 łodyga selera naciowego
Groszek zblanszować – wodę zagotować i posolić. Na 5 sekund do wrzątku włożyć
groszek, wyciągnąć i przełożyć do miski z lodem. Tak przygotowane warzywo oraz
łodygę selera naciowego pokroić w cienkie paski. Orzechy pekan uprażyć na patelni i
pokruszyć.
Krem z pietruszki i trawy cytrynowej nałożyć na talerz, dookoła ułożyć zawinięte
kawałki cukinii floridor i kawałki cukinii baby. Danie polać sosem z czerwonego wina,
wykończyć selerem naciowym, groszkiem cukrowym oraz orzechami pekan.