
Awokado od wieków znane jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Nie bez powodu zaliczane jest do grona tzw. superfood, czyli żywności, zawierającej cenne składniki odżywcze.
Na kolejnych slajdach przeczytasz dlaczego warto jeść awokado >>>

Awokado jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Zawiera m.in.:
- białko,
- błonnik,
- witaminy: C, B6, A, E, K,
- niacynę,
- tiaminę,
- minerały: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, cynk

Awokado ma sporo kalorii, ale - w przeciwieństwie do wielu innych owoców - pochodzą one nie z cukrów, a tłuszczów. Awokado to bowiem w około 80% właśnie tłuszcz. Są to bardzo potrzebne i zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe.

Awokado wpływa m.in. na:
- obniżenie cholesterolu całkowitego
- obniżenie cholesterolu LDL, czyli tzw. "złego"
Owoc m.in. stabilizuje ciśnienie krwi, wspomaga prawidłową pracę serca i wzmacnia układ odpornościowy.