
Najgorsze odmiany mięsa
Ograniczenie lub wyeliminowanie szkodliwych odmian mięsa z diety korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Co należy wykluczyć? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Mięso z kurczaka i indyka
Mięso drobiowe jest chude i lekkostrawne. Niestety, zwykle zawiera sporo antybiotyków, które dodawane są do paszy dla zwierząt. Zaburzają one nasz układ hormonalny i przyczyniają się do powstawania chorób autoimmunologicznych.

Mięso czerwone
Mięso czerwone powinno być ograniczone w naszej diecie, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, dodatkowo zwierzęta hodowlane (krowy, świnie) karmione są chemicznymi paszami. Nadmiar czerwonego mięsa zwiększa poziom złego cholesterolu i przyczynia się do chorób serca.

Mięso przetworzone
Kiełbasy, szynki, czy parówki są uznawane za najbardziej niezdrowe. Mięsa wędzone zawierają nitrozoaminy i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne przyczyniające się do powstawania nowotworów trzustki czy jelita grubego. Lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowej wędliny bez szkodliwej chemii.