
Zjedz tłusto przed piciem, unikniesz kaca - to mit!
Wielu z nas na pewno spotkało się z pewną teorią, wedle której alkohol ma mniej działać na organizm człowieka, jeśli ten przed jego piciem zje tłustą i sycącą potrawę. To mit, a wręcz całkowita nieprawda i jest dokładnie odwrotnie. Ciężkostrawne dania sprawiają, że wątroba potrzebuje więcej czasu, by strawić tłuszcz, a picie po ciężkostrawnym posiłku alkoholu sprawia, że wątroba dodatkowo obciążona jest jego metabolizowaniem. Połączenie ciężkostrawnego, tłustego posiłku z piciem alkoholu kończy się długim i męczącym kacem.
>>>

Tak zafundujesz sobie rozstrój żołądka
Nie powinniśmy łączyć produktów nabiałowych (mleko, napoje mleczne, jogurty, maślanka, kefir) z alkoholem. Alkohol ścina białko zawarte w tych produktach, a to może skończyć się nudnościami, wymiotami, bólem brzucha, niestrawnością i rozwolnieniem.