
Kefir zawiera potrzebne dla ludzkiego organizmu aminokwasy, które odpowiadają za prawidłowy stan mięśni i kości.
Kefir wskazany jest dla osób uprawiających sport - pomaga w szybszej regeneracji organizmu, mięśni i niweluje ryzyko powstawania mikrouszkodzeń w trakcie treningów. W skład kefiru wchodzą również bakterie, które wspomagają przemianę materii, odbudowują mikroflorę jelit, co wpływa z kolei na wzmocnienie odporności organizmu.
Kefir niweluje uczucie senności i znużenia. Kefir wspomaga terapię snu, depresji, łagodzi zespół nadpobudliwości u dzieci.
>>>

Po kefir powinny sięgnąć osoby walczące z nadwagą. To napój, którego kaloryczność wynosi około 50 kcal na 100 gramów. Kefir z odtłuszczonego mleka jest jeszcze mniej kaloryczny (44 kcal na 100 g). To drugi powód, dla którego powinien być spożywany przez osoby aktywne fizycznie i sportowców. Nawet nieduże ilości pitego kefiru sprawią, że czuć będziemy się nasyceni, a ze względu na dużą zawartość składników odżywczych nie wpływa na gwałtowne zmiany w poziomie glukozy we krwi (to m.in. dlatego jest napojem wskazanym chorującym na cukrzycę).
Po kefir powinny sięgnąć osoby zażywające antybiotyki lub te, które przebyły radioterapię, chemioterapię lub choroby grzybicowe. Kefir wzmacnia organizm, wykazuje działania przeciwzapalne i pomaga zwalczyć wirusy, takie jak opryszczka, półpasiec. Kefir jest dobrym źródłem białka i łatwo przyswajalnego wapnia.
>>>

Ze względu na lekkostrawność i wspomaganie perystaltyki, kefir zalecany jest osobom cierpiącym na zapalenie jelita grubego, zatrucia pokarmowe, jelitówkę czy zaparcia. Trzeba pamiętać, że kefir jest "bezpieczniejszy" dla alergików, ponieważ zawiera mniejsze ilości laktozy niż mleko. Dzięki bogatej mikroflorze jelitowej zwiększają się przeciwzapalne zdolności organizmu, a procesy metaboliczne przebiegają sprawniej.
Kto nie powinien pić kefiru? >>>

Według dietetyków kefir nie powinien być spożywany przez osoby ►cierpiące na te schorzenia:
►choroba wrzodowa żołądka
►choroba wrzodowa dwunastnicy
►nadkwasotę żołądka
►zapalenie trzustki
►alergie na białko mleka
Lekarze jednak zwracają uwagę, że kefir może pozytywnie wpływać na stan zdrowia pacjentów z chorobą wrzodową i wykluczenie lub włączenie kefiru do diety powinno być skonsultowane z lekarzem.