5 z 9
Kefir zawiera potrzebne dla ludzkiego organizmu aminokwasy,...
fot. pixabay

Kefir zawiera potrzebne dla ludzkiego organizmu aminokwasy, które odpowiadają za prawidłowy stan mięśni i kości.

Kefir wskazany jest dla osób uprawiających sport - pomaga w szybszej regeneracji organizmu, mięśni i niweluje ryzyko powstawania mikrouszkodzeń w trakcie treningów. W skład kefiru wchodzą również bakterie, które wspomagają przemianę materii, odbudowują mikroflorę jelit, co wpływa z kolei na wzmocnienie odporności organizmu.

Kefir niweluje uczucie senności i znużenia. Kefir wspomaga terapię snu, depresji, łagodzi zespół nadpobudliwości u dzieci.

>>>

6 z 9
Po kefir powinny sięgnąć osoby walczące z nadwagą. To napój,...
fot. unsplash/Anshu A

Po kefir powinny sięgnąć osoby walczące z nadwagą. To napój, którego kaloryczność wynosi około 50 kcal na 100 gramów. Kefir z odtłuszczonego mleka jest jeszcze mniej kaloryczny (44 kcal na 100 g). To drugi powód, dla którego powinien być spożywany przez osoby aktywne fizycznie i sportowców. Nawet nieduże ilości pitego kefiru sprawią, że czuć będziemy się nasyceni, a ze względu na dużą zawartość składników odżywczych nie wpływa na gwałtowne zmiany w poziomie glukozy we krwi (to m.in. dlatego jest napojem wskazanym chorującym na cukrzycę).

Po kefir powinny sięgnąć osoby zażywające antybiotyki lub te, które przebyły radioterapię, chemioterapię lub choroby grzybicowe. Kefir wzmacnia organizm, wykazuje działania przeciwzapalne i pomaga zwalczyć wirusy, takie jak opryszczka, półpasiec. Kefir jest dobrym źródłem białka i łatwo przyswajalnego wapnia.

>>>

7 z 9
Ze względu na lekkostrawność i wspomaganie perystaltyki,...
fot. wiktionary

Ze względu na lekkostrawność i wspomaganie perystaltyki, kefir zalecany jest osobom cierpiącym na zapalenie jelita grubego, zatrucia pokarmowe, jelitówkę czy zaparcia. Trzeba pamiętać, że kefir jest "bezpieczniejszy" dla alergików, ponieważ zawiera mniejsze ilości laktozy niż mleko. Dzięki bogatej mikroflorze jelitowej zwiększają się przeciwzapalne zdolności organizmu, a procesy metaboliczne przebiegają sprawniej.

Kto nie powinien pić kefiru? >>>

8 z 9
Według dietetyków kefir nie powinien być spożywany przez...
fot. wikipedia

Według dietetyków kefir nie powinien być spożywany przez osoby ►cierpiące na te schorzenia:
►choroba wrzodowa żołądka
►choroba wrzodowa dwunastnicy
►nadkwasotę żołądka
►zapalenie trzustki
►alergie na białko mleka

Lekarze jednak zwracają uwagę, że kefir może pozytywnie wpływać na stan zdrowia pacjentów z chorobą wrzodową i wykluczenie lub włączenie kefiru do diety powinno być skonsultowane z lekarzem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Aktywny wypoczynek na początek weekendu. Parkrun Bydgoszcz - mamy zdjęcia z 26.04

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Zobacz również

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche