
Kefir ma podobne do jogurtu działanie pobudzające apetyt i zwiększające wydzielanie enzymów trawiennych, przez co usprawnia trawienie pokarmów.
Pity regularnie kefir wykazuje dobroczynne właściwości dla organizmu człowieka. Zobacz, kiedy warto włączyć kefir do diety oraz kto i dlaczego powinien zrezygnować z jego spożywania >>>

Kefir reguluje procesy przemiany materii, przyczynia się do usprawnienia procesów przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi.
Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, dzięki dużej zawartości węglowodanów wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru.
>>>

W zależności od regionu, kefir wytwarzany jest z mleka krowiego, koziego lub wielbłądziego. Przemysłowo wytwarzany kefir powstaje szybciej od tego wytwarzanego naturalnie, ponieważ dodawane są w procesie fermentacji ziarna kefirowe lub szczepy czystych bakterii, przyspieszających proces fermentacji.
Grzybki kefirowe (na zdjęciu) są to wyselekcjonowane mikroorganizmy - przede wszystkim grzyby i drożdże.Składa się z bakterii kwasu mlekowego oraz octowego. Tradycyjnie wyrabiany kefir może zawierać alkohol w stężeniu do 2 procent. Ten, który trafia do sklepów zawiera alkohol w stężeniu od ok. 0,0025 do 0,08 proc.
Kefir, który sprzedawany jest w sklepach wzbogacany jest o kefiran, to polisacharyd, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ten polisacharyd hamuje rozrost komórek nowotworowych. Regularne spożywanie kefiru zalecane jest przy takich chorobach wirusowych jak opryszczka, półpasiec, AIDS.
>>>

Kefir to doskonałe źródło kwasu foliowego (wit. B9), który odpowiada za prawidłowy rozwój komórek. Po kefir powinny sięgnąć kobiety, starające się zajść w ciąże oraz panie w błogosławionym stanie, które chcą zadbać o prawidłowy wzrost i zdrowie swojego przyszłego dziecka.
Kefir to również dobre źródło witaminy B1, B12, K oraz biotyny. Kefir redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, wspiera pracę tarczycy, wątroby i nerek.
>>>