1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Kefir ma podobne do jogurtu działanie pobudzające apetyt i...
fot. pixabay

Kefir ma podobne do jogurtu działanie pobudzające apetyt i zwiększające wydzielanie enzymów trawiennych, przez co usprawnia trawienie pokarmów.

Pity regularnie kefir wykazuje dobroczynne właściwości dla organizmu człowieka. Zobacz, kiedy warto włączyć kefir do diety oraz kto i dlaczego powinien zrezygnować z jego spożywania >>>

2 z 9
Kefir reguluje procesy przemiany materii, przyczynia się do...
fot. pixabay

Kefir reguluje procesy przemiany materii, przyczynia się do usprawnienia procesów przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi.

Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, dzięki dużej zawartości węglowodanów wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru.

>>>

3 z 9
W zależności od regionu, kefir wytwarzany jest z mleka...
fot. wikipedia

W zależności od regionu, kefir wytwarzany jest z mleka krowiego, koziego lub wielbłądziego. Przemysłowo wytwarzany kefir powstaje szybciej od tego wytwarzanego naturalnie, ponieważ dodawane są w procesie fermentacji ziarna kefirowe lub szczepy czystych bakterii, przyspieszających proces fermentacji.

Grzybki kefirowe (na zdjęciu) są to wyselekcjonowane mikroorganizmy - przede wszystkim grzyby i drożdże.Składa się z bakterii kwasu mlekowego oraz octowego. Tradycyjnie wyrabiany kefir może zawierać alkohol w stężeniu do 2 procent. Ten, który trafia do sklepów zawiera alkohol w stężeniu od ok. 0,0025 do 0,08 proc.

Kefir, który sprzedawany jest w sklepach wzbogacany jest o kefiran, to polisacharyd, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ten polisacharyd hamuje rozrost komórek nowotworowych. Regularne spożywanie kefiru zalecane jest przy takich chorobach wirusowych jak opryszczka, półpasiec, AIDS.

>>>

4 z 9
Kefir to doskonałe źródło kwasu foliowego (wit. B9), który...
fot. pixabay

Kefir to doskonałe źródło kwasu foliowego (wit. B9), który odpowiada za prawidłowy rozwój komórek. Po kefir powinny sięgnąć kobiety, starające się zajść w ciąże oraz panie w błogosławionym stanie, które chcą zadbać o prawidłowy wzrost i zdrowie swojego przyszłego dziecka.

Kefir to również dobre źródło witaminy B1, B12, K oraz biotyny. Kefir redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, wspiera pracę tarczycy, wątroby i nerek.

>>>

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

Zobacz również

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty