
Seler był lekiem na bóle reumatyczne i artretyczne, stosowano go, by obniżyć ciśnienie czy też wesprzeć pracę układu nerwowego. Wtedy i obecnie seler był warzywem stosowanym w diecie odchudzającej. Korzeń selera jest bogatym źródłem witamin A, B2, B6, C oraz K, błonnika pokarmowego oraz magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Korzeń selera cechuje się niską zawartością cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Takie jeszcze właściwości na organizm ma seler. Zobacz, dlaczego warto włączyć to warzywo do diety:►►►

Jak wspomnieliśmy, seler korzeniowy jest głównym składnikiem w diecie odchudzającej. 100 g korzenia selera zawiera ok. 42 kcal i jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego (4,9 g), które wspomaga procesy trawienne, ułatwia wypróżnianie się, a także stabilizuje poziom glukozy we krwi. Seler zawiera białko, które obniża poziom greliny, hormonu, który wpływa na stymulację uczucia głodu.
Więcej właściwości selera ►►►

Korzeń selera jest bogatym źródłem witaminy B6. W 100 gramach tego warzywa znajduje się około 0,26 mg witaminy B6. Witamina B6 niezbędna jest w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, ośrodkowego układu nerwowego oraz pracy mięśni. Naukowcy ze Harvard School Medical przeprowadzili badania, które wykazały, że witamina B6 stanowi istotną rolę w profilaktyce antynowotworowej okrężnicy i odbytu u kobiet.
Więcej właściwości selera ►►►

Seler jest dobrym źródłem witaminy C (ma go dwukrotnie więcej niż cytrusy!) oraz przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i wzmacniają odporność organizmu. Przeciwutleniacze, zwalczając wolne rodniki, chronią organizm przed wieloma schorzeniami i chorobami, w tym serca, Alzheimera oraz nowotworów. Ponadto przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Więcej właściwości selera ►►►