
Jest takie powiedzenie, że seler to warzywo na zdrowe i mocne kości. Jest w tym dużo prawdy, bowiem seler to dobre źródło witaminy K, zapobiegającej osteoporozie. Witamina K zwiększa gęstość mineralną kości, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko ich pękania i łamania. Ponadto seler jest bogaty w wapń, który jest również ważnym pierwiastkiem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Wapń odpowiada również za pracę mięśni i prawidłową gospodarkę hormonalną organizmu.
Więcej właściwości selera ►►►

Po seler powinni sięgnąć panowie - to warzywo, które uznawane jest za naturalny afrodyzjak. Badania dowiodły, że regularne spożywanie selera pomaga w zwiększeniu męskiego hormonu - androsteronu. Zawarta w selerze arginina wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu erekcja jest dłuższa i silniejsza. Włączenie na stałe selera do diety może sprawić, że sprawność seksualna poprawi się i wydłuży się czas stosunków seksualnych.
Kto powinien unikać spożywania selera?►►►

Ponadto seler:
► Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
► Obniża ciśnienie krwi.
► Zmniejsza ryzyko chorób serca i wystąpienia udaru.
► Oczyszcza organizm z toksyn, w tym z kwasu moczowego, łagodzi bóle artretyczne i łagodzi przebieg dny moczanowej.
► Łagodzi napięcie nerwowe, uczucie stresu i koi depresję.
► Uwaga!!! ◄
Seler może wywoływać reakcje alergiczne u osób, które uczulone są na pyłki brzozy i szałwii. Co ważne, obróbka termiczna selera nie osłabia działania alergenów! W niektórych krajach - w tym Wielkiej Brytanii - prawo wymaga podawania informacji o tym, że w procesie przetwarzania produktu używany był seler.

By wykorzystać maksymalnie walory prozdrowotne selera, wskazane jest spożywanie tego warzywa w formie surowej. Gotowanie selera obniża jego wartości spożywcze. Jeśli już chcemy poddać seler obróbce termicznej, wskazane jest gotowanie na parze, a nie na wolnym ogniu.