5 z 11
Czosnek...
fot. pixabay

Czosnek
Czosnek to naturalny antybiotyk. Jest bogaty w związki flawonoidowe, witaminy B1 i B2, PP, C i prowitaminę A, sole mineralne (potas, wapń, magnez). Zawiera również ważne dla zdrowia mikroelementy: kobalt, chrom i nikiel.

Czosnek jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym i bakteriobójczym, pomaga również zbijać gorączkę. Regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze o ok. 10 procent.

Uwaga, czosnek spożywany przez długi czas i w dużych ilościach może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Niewskazane jest również spożywanie czosnku w trakcie leczenia farmakologicznego paracetamolem. Połączenie czosnku z tym medykamentem dodatkowo obciąża wątrobę. Chorujący na cukrzycę również nie powinni spożywać czosnku w dużych ilościach.

Czosnek może nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych. Również osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny uważać na ilości zjadanego czosnku. Czosnek może również podrażniać śluzówkę żołądka i bóle przełyku, dlatego osoby z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi powinny ograniczyć spożywanie czosnku.

Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

6 z 11
Imbir...
fot. pixabay

Imbir
Działa rozluźniająco na ściany żołądka ,dzięki czemu skutecznie łagodzi wszelkie mdłości - od tych lokomocyjnych przez te wywołane przez chemioterapię po poranne, związane z ciążą. Imbir ponadto łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, hamuje skurcze oskrzeli, ma właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.

Herbata z imbirem działa rozgrzewająco, przeciwgorączkowo i sprawdzi si e w zapaleniu górnych dróg oddechowych. Imbir zmniejsza lepkość krwi, działa przeciwzakrzepowo, poprawia pracę serca i koncentrację.

Imbir poprawia dotlenienie komórek organizmu, działa korzystnie na układ odpornościowy, ma właściwości żółciopędne i moczopędne.

Imbiru nie powinny spożywać dzieci poniżej 12 miesiąca życia, chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy. Imbir podnosi ciśnienie krwi, więc osoby z nadciśnieniem powinny stosować imbir w mniejszych ilościach.

Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

7 z 11
Rozmaryn...
fot. pixabay

Rozmaryn
To zioło ma dobroczynny wpływ na pamięć i funkcjonowanie mózgu oraz redukuje stres. Ponadto rozmaryn działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ma właściwości wirusobójcze i grzybobójcze, wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia pracę układu trawiennego. Wspomaga wydzielanie insuliny i obniża poziom glukozy we krwi.

Rozmarynu nie powinny stosować osoby z nadciśnieniem, wrzodami żołądka i dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.

Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

8 z 11
Gałka muszkatołowa...
fot. pixabay

Gałka muszkatołowa
Regularne spożywanie gałki muszkatołowej pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę układu trawiennego, wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i ogólne samopoczucie.

Uwaga, przyjmowana w dużych ilościach gałka muszkatołowa może szkodzić i zatruwać organizm. Warto wiedzieć, że kiedyś podawano gałkę muszkatołową kobietom w ciąży, by wywołać poronienie, stąd panie w błogosławionym stanie nie powinny stosować tej przyprawy.

Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!