
Czosnek
Czosnek to naturalny antybiotyk. Jest bogaty w związki flawonoidowe, witaminy B1 i B2, PP, C i prowitaminę A, sole mineralne (potas, wapń, magnez). Zawiera również ważne dla zdrowia mikroelementy: kobalt, chrom i nikiel.
Czosnek jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym i bakteriobójczym, pomaga również zbijać gorączkę. Regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze o ok. 10 procent.
Uwaga, czosnek spożywany przez długi czas i w dużych ilościach może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Niewskazane jest również spożywanie czosnku w trakcie leczenia farmakologicznego paracetamolem. Połączenie czosnku z tym medykamentem dodatkowo obciąża wątrobę. Chorujący na cukrzycę również nie powinni spożywać czosnku w dużych ilościach.
Czosnek może nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych. Również osoby z niskim ciśnieniem krwi powinny uważać na ilości zjadanego czosnku. Czosnek może również podrażniać śluzówkę żołądka i bóle przełyku, dlatego osoby z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi powinny ograniczyć spożywanie czosnku.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Imbir
Działa rozluźniająco na ściany żołądka ,dzięki czemu skutecznie łagodzi wszelkie mdłości - od tych lokomocyjnych przez te wywołane przez chemioterapię po poranne, związane z ciążą. Imbir ponadto łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, hamuje skurcze oskrzeli, ma właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.
Herbata z imbirem działa rozgrzewająco, przeciwgorączkowo i sprawdzi si e w zapaleniu górnych dróg oddechowych. Imbir zmniejsza lepkość krwi, działa przeciwzakrzepowo, poprawia pracę serca i koncentrację.
Imbir poprawia dotlenienie komórek organizmu, działa korzystnie na układ odpornościowy, ma właściwości żółciopędne i moczopędne.
Imbiru nie powinny spożywać dzieci poniżej 12 miesiąca życia, chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy. Imbir podnosi ciśnienie krwi, więc osoby z nadciśnieniem powinny stosować imbir w mniejszych ilościach.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Rozmaryn
To zioło ma dobroczynny wpływ na pamięć i funkcjonowanie mózgu oraz redukuje stres. Ponadto rozmaryn działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ma właściwości wirusobójcze i grzybobójcze, wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia pracę układu trawiennego. Wspomaga wydzielanie insuliny i obniża poziom glukozy we krwi.
Rozmarynu nie powinny stosować osoby z nadciśnieniem, wrzodami żołądka i dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Gałka muszkatołowa
Regularne spożywanie gałki muszkatołowej pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę układu trawiennego, wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i ogólne samopoczucie.
Uwaga, przyjmowana w dużych ilościach gałka muszkatołowa może szkodzić i zatruwać organizm. Warto wiedzieć, że kiedyś podawano gałkę muszkatołową kobietom w ciąży, by wywołać poronienie, stąd panie w błogosławionym stanie nie powinny stosować tej przyprawy.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>