
Tymianek
To zioło wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Tymianek skutecznie łagodzi kaszel (i suchy, i mokry), reguluje pracę jelit i żołądka.
Nadmiar tymianku może zaszkodzić. Zioło zawiera tymol, składnik, który w dużych stężeniach powoduje zatrucia organizmu i uszkadza narządy wewnętrzne. Tymianek działa rozkurczowo, zatem nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży.
Więcej właściwości ziół i przypraw >>>

Kurkuma
Kurkuma to azjatycka przyprawa, która stosowana już była w medycynie Dalekiego Wschodu i od dawien dawna uznawana jest za środek, który wpływa kojąco na ludzki organizm.
Kurkuma poprawia prace mózgu, działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, poprawia pracę jelit. Kurkuma ma właściwości żółciopędne, dlatego stosowana jest u osób mających zaburzenia trawienia, chorobami wrzodowymi.
Kurkuma działa osłonowo na wątrobę. Kurkumę stosować powinni diabetycy, bowiem obniża poziom glukozy we krwi, chroni przed neuropatią i nefropatią cukrzycową. Kurkuma w niedużym, ale efektywnym stopniu podnosi poziom katelicynydy (peptyd, który działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo), co pomaga zwalczać gorączkę i infekcje: katar, przeziębienie, kaszel, zapalenie zatok.
Kurkuma wspomaga leczenie anemii (jest bogata w żelazo), łagodzi dolegliwości w jamie ustnej, kojąc ból i owrzodzenia, można ją stosować w przypadku bólu zębów, przyzębia czy zapalenia dziąseł. Kurkuma łagodzi oparzenia, zaczerwienienia i rany skórne. Łagodzi zmiany łuszczycowe, trądzikowe i egzemy.
Kurkumy w dużych ilościach nie powinny jeść kobiety w ciąży. Kurkuma może wywołać skurcze macicy, a to może wywołać wczesny poród. Tej przyprawy nie powinny stosować osoby mające problemy z drożnością dróg żółciowych i cierpiące na kamicę żółciową. Kurkuma może nasilać działanie leków na cukrzycę!