To dzieje się z organizmem gdy jesz czerwoną wędzoną paprykę. Na co działa? Kto i dlaczego powinien jej unikać?
Tak działa wędzona czerwona papryka na organizm człowieka
► Wędzona papryka zawiera składniki uszczelniające naczynia krwionośne, co wpływa na poprawę krążenia i polepsza wartości ciśnienia tętniczego krwi. Papryka wędzona poprawia również pracę układu nerwowego.
► Wędzona czerwona papryka ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz działa antyoksydacyjnie - chroni organizm przed działaniem wolnych rodników (a to powoduje, że nasz organizm wolniej się starzeje) i drobnoustrojów. Warto stosować więc paprykę w profilaktyce antynowotworowej.
► Wędzona papryka to również bogate źródło beta-karotenu - wpływającego na zdrowy wygląd skóry (to z beta-karotenu wytwarzana jest w organizmie witamina A). Witamina A wspomaga opalanie, utrwala opaleniznę, chroni organizm przed szkodliwym promieniowaniem UV, ma właściwości przeciwutleniające, hamuje procesy oksydacyjne i obniża ryzyko niektórych chorób nowotworowych (rak jamy ustnej, przełyku, krtani i pęcherza moczowego). Beta-karoten poprawia także wzrok.