
Wszelakie korzyści jakie niesie za sobą ich spożywanie zawdzięcza się temu iż, zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia likopen czyli naturalny czerwony barwnik, działający m.in. przeciwrodnikowo.
Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, białka, błonnika, witamin: A, C i K, B6, a także kwasu foliowego. Niektórzy muszą jednak na nie uważać - zobacz szczegóły w na kolejnych slajdach.

Wzmacnienie odporności
Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory zwiększają ogólną odporność organizmu. Spożycie jednego dużego pomidora wystarcza by pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę

Działanie antynowotworowe
Za sprawą dużej zawartości w nich likopenu, witaminy E i beta-karotenu działają przeciwutleniająco oraz usuwają wolne rodniki z organizmu, dzięki czemu zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów m.in. prostaty, płuc i żołądka.

Zapobieganie miażdżycy
Kwas foliowy zawarty w pomidorach, nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się trójglicerydów w komórkach wątroby, działa przeciwmiażdżycowo.