
Dbałość o serce i krew
Do szerokiego spektrum cennych właściwości zdrowotnych jakie posiadają pomidory można zaliczyć także ich korzystny wpływ na serce i obniżanie poziomu cholesterolu. Wszystko to ponownie dzięki dużej zawartości likopenu, który obniża ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe takich jak: udar czy choroba niedokrwienna serca.
Pomidory mają również duży wpływ na poprawę kondycji naczyń krwionośnych. Zwiększają ich elastyczność oraz działają uszczelniająco. Dodatkowo poprzez zawartość witaminy K zwiększają krzepliwość krwi.

Zabezpieczanie skóry przed promieniowaniem UV
Zawarta w pomidorach tyrozyna stymuluje produkcję melaniny, dzięki niej promieniowanie UV nie przenika do głębszych warstw skóry, dlatego jest bardziej odporna na promieniowanie UV.


Niedojrzałe, zielone pomidory nie są bogate w tak samo dużo substancji odżywczych, co te dojrzałe. W połączeniu ich z octem mogą być przyczyną migreny.