
Herbata liściasta i cytryna
To również bardzo popularne połączenie, ale nie każdy wie, że może szkodzić zdrowiu i prowadzić do powstawania chorób - herbata bowiem glin, a sok z cytryny sprawia, że glin z pierwiastka nieprzyswajalnego zamienia się w dobrze wchłanialny cytrynian glinu. Ten związek, zdaniem naukowców, jest szkodliwy dla zdrowia i odpowiada m.in. ze wzrost ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera. Sok z cytryny możemy dodać do herbaty po uprzednim wyjęciu z niej fusów i gdy napar przestygnie - wysoka temperatura ogranicza również przyswajanie witaminy C, która jest składnikiem soku z cytryny.
Zobacz, czego jeszcze nie powinno się łączyć ►►►

Obiady z białka i skrobi (mięso i ziemniaki), a na deser - jabłko
Nie jedz jabłek na deser po obiedzie (szczególnie, gdy był obfity) - żołądek wypełniony treścią pokarmową i trawiący skrobię z ziemniaków i białko z mięsa będzie dużo wolniej trawić węglowodany z jabłka. Zjedzone jabłko zacznie fermentować, wywołując wzdęcia, skurcze i gazy.
Zobacz, czego jeszcze nie powinno się łączyć ►►►

Alkohol i słodycze
Czy wiecie, że połączenie tych dwóch składników wiąże się z ryzykiem szybkiego przyrostu wagi? Dzieje się tak, ponieważ alkohol podnosi poziom insuliny we krwi, a cukier ze słodyczy nie jest trawiony, tylko odkłada się w postaci tłuszczu. Stąd lepiej unikać spożywania deserów i popijania ich na przykład słodkim winem.
Zobacz, czego jeszcze nie powinno się łączyć ►►►

Surowe ogórki i pomidory oraz inne warzywa bogate w witaminę C
Askorbinaza - ten enzym zawierają surowe ogórki. Utrudnia on wchłanianie witaminy C, dlatego nie powinniśmy łączyć ogórków w surowej postaci z pomidorami, a także innymi warzywami, które są bogatym źródłem witaminy C: papryki, brukselki, kalafiora, kapusty, szpinaku, młodych ziemniaków czy natki pietruszki.
Zobacz, czego jeszcze nie powinno się łączyć ►►►