
Są takie połączenia żywności, napojów i produktów, które negatywnie działają na organizm, zaburzając metabolizm, powodując dolegliwości ze stronu układu pokarmowo-trawiennego czy wręcz powodują powstawanie toksycznych substancji, które mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu.
Zobacz, jakich błędów nie popełniać i jakich produktów żywieniowych nie powinniśmy ze sobą łączyć. Oto najgorsze połączenia ►►►

Pizza i gazowane napoje
Kto z nas nie zajadał się pizzą i nie popijał jej colą? Dla wielu jest to mała kulinarna rozkosz, ale z punktu widzenia diety, to spory grzech i takie połączenie szkodzi zdrowiu. Trzeba pamiętać, że pizza to produkt powstały z mąki, a ta zawiera dużo cukru. Do tego dochodzą jeszcze kalorie z dodatków i wysokokalorycznego sera. Popijając słodkim napojem zjedzoną pizzę, w organizmie gwałtownie wzrasta poziom cukru, a następnie szybko obniżany jest przez insulinę. Takie "cukrowe" skoki zaburzają pracę trzustki, powodują, że po uczuciu sytości pojawia się napad głodu. Dietetycy radzą, by pizzę popijać wodą (o temperaturze pokojowej), by ograniczyć dodatkowe kalorie i obniżyć IG posiłku. Ponadto woda ułatwi trawienie. Woda nie powinna być zimna z tego powodu, iż organizm będzie pożytkować energię na jej ogrzanie, a nie na trawienie treści pokarmowej.
Zobacz, czego jeszcze nie powinno się łączyć ►►►

Antybiotyki i produkty mleczne
To bardzo złe połączenie dla naszego organizmu. Mleko i jego produkty pochodne zawierają bardzo duże ilości wapnia, a ten składnik mineralny zaburza wchłanianie antybiotyków z przewodu pokarmowego, czyli działa nie tak, jak powinien. Dlatego należy pamiętać, że w czasie kuracji antybiotykowej należy ograniczyć spożywanie mleka, jogurtów, serów i suplementów diety wzbogaconych o wapń. Przyjmuje się, że odstęp czasowy pomiędzy przyjęciem leku i spożywaniem produktów mlecznych nie powinien być krótszy niż 3 godziny.
Zobacz, czego jeszcze nie powinno się łączyć ►►►

Mleko i banany
Chociaż to popularne połączenie koktajlu, który zapewne każdy z nas pił nie raz, to jednak według starohinduskiej medycyny naturalnej takie połączenie jest nie tylko ciężkostrawne i daje uczucie ciężkości w żołądku, ale również spowalnia trawienie i prowadzi do najpierw szybkiego podniesienia energii, a potem do gwałtownego jej spadku, czyli tzw. cukrowej zapaści. Jeśli chcemy robić koktajle mleczno-bananowe, wybierajmy do tego owoce bardzo dojrzałe, a gotowy koktajl warto doprawić przyprawami, które ułatwią trawienie napoju: kardamonem lub gałka muszkatołową. Zamiast tradycyjnego mleka można użyć sojowego, kokosowego lub migdałowego.
Zobacz, czego jeszcze nie powinno się łączyć ►►►