
Podobnie jak zwykłe ziemniaki, te bataty najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, które nie jest lodówką. Jeśli zauważysz, że ziemniaki kiełkują, to znak, że mogą dostawać za dużo światła. Oprócz tego, że są one jednym z produktów, które nie wymagają przechowywania w lodówce, słodkie ziemniaki należy również przechowywać w ciemności, aby się nie zepsuły.

Ziemniaki najdłużej zachowują świeżość, jeśli są przechowywane w ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia. Wkładanie ziemniaków do lodówki spowoduje, że zawarta w nich skrobia zamieni się w cukier. To z kolei sprawi, że będą miały nieprzyjemnie słodki smak.

Bazylia, pięknie zielone, aromatyczne zioło dobrze rośnie na słonecznym parapecie, po co więc wkładać je do lodówki?

Wiele osób przechowuje chleb w lodówce, aby chronić go np. przed mrówkami. Chociaż jest to zrozumiała strategia, to jednak sprawi, że bochenki będą twardsze niż kamień. Chleb najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli koniecznie chcemy przechować pieczywo na dłużej, lepiej wybrać zamrażanie zamiast chłodzenia.