
Cebula nie musi być przechowywana w zimnie przed pokrojeniem. Jest to jeden z produktów spożywczych, które nie wymagają przechowywania w lodówce. Najlepiej radzą sobie w spiżarni, z dala od ziemniaków. Ziemniaki emitują etylen, który może powodować przedwczesną gnicie cebuli.

Jeśli przechowujesz fusy lub ziarna kawy w lodówce lub zamrażarce, lepiej od razu przenieś je do spiżarni! Lodówka może zmienić smak ulubionego napoju. Najlepiej przechowywać kawę w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Brzoskwinie, morele, nektarynki i śliwki najlepiej zostawić w temperaturze pokojowej, aby dojrzały. Gdy już będą miękkie i dojrzałe, wtedy można je przechowywać w lodówce do trzech dni.

Arbuz, kantalupa czy melon miodowy są wypełnione po brzegi przeciwutleniaczami, takimi jak witamina C, zeaksantyna, likopen i beta-karoten, który neutralizuje niszczące komórki wolne rodniki. Aby zachować wszystkie składniki odżywcze, które chronią zdrowie, najlepiej przechowywać melony w całości na kuchennym blacie. Chłodne powietrze rozbije ich delikatne antyoksydanty. Dopiero pokrojone owoce melonowe powinny trafić do lodówki.