
Przyprawy wypełnione sodem, takie jak sos sojowy i rybny, można przechowywać w szafce kuchennej. Sól zapobiega rozwojowi bakterii i innych organizmów, które mogą powodować psucie się.

Wykazano, że kapsaicyna, związek, który daje chili charakterystyczną ostrość, zwiększa też temperaturę ciała, przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt. Ma też uzależniający ognisty smak. Po otwarciu nowej butelki z ostrym sosem większość ludzi wkłada ją do lodówki. Ale według producentów ostrych sosów, jest to prawie zawsze niepotrzebny ruch. Najlepiej sprawdzić na etykiecie, czy konieczne jest przechowywanie w lodówce, czy może można trzymać buteleczkę z sosem w szafce.

Papryka, jedna z najzdrowszych potraw na świecie, przestaje dojrzewać po włożeniu do lodówki. Jeśli wolisz paprykę o słodszym smaku, trzymaj ją z dala od zimna. zamiast tego przechowuj paprykę w chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu, takim jak blat kuchenny.

Ostre papryczki są świetne dla zdrowia i dodają smaku praktycznie każdej potrawie. Ale podobnie jak paprykę, ostre papryczki lepiej trzymać w temperaturze pokojowej.