
Ponieważ masło jest produktem mlecznym, łatwo zrozumieć, dlaczego większość ludzi uważa, że należy je przechowywać w niskiej temperaturze. Ale tak nie jest! Okazuje się, że masło można bezpiecznie przechowywać poza lodówką w hermetycznym pojemniku.

Aby zachować świeżość bananów, najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej z plastikową folią wokół łodyg. Plastikowa folia powstrzyma je przed uwalnianiem etylenu, który przyspiesza proces dojrzewania.

Ulubione cytrusy, takie jak cytryny, limonki, pomarańcze i grejpfruty, to świetne przykłady żywności, której nie trzeba przechowywać w lodówce. Te soczyste owoce najlepiej przechowywać w koszu z owocami na blacie. Jeśli wiesz, że nie zjesz tych owoców w ciągu kilku tygodni, wybierz chłodne, suche, dobrze wentylowane miejsce, takie jak kredens, w którym będą mogły spokojnie leżeć aż zostaną zjedzone.

Podobnie jak słone przyprawy, produkty konserwowe doskonale sprawdzają się poza lodówką. Woda wypełniona sodem działa jak naturalny konserwant.