
Kukurydza to bardzo ważny element diety bezglutenowej. Ta roślina jest również doskonałym źródłem błonnika i cennych witamin. Składniki kukurydzy pozytywnie wpływają na wzrok. Produkty na jej bazie są istotne dla osób chorych na celiakię lub ciepiących na nietolerancję glukozy.
● Kto powinien włączyć kukurydzę do diety?
● Na co należy uważać?
● Ile kalorii zawierają popularne kukurydziane produkty?
▶ Najważniejsze informacje znajdziesz w tym materiale.

Kukurydza - składniki odżywcze:
100 g świeżych ziaren kukurydzy to około 365 kcal. Natomiast kukurydza konserwowa - to ok. 100 kcal. W drugim przypadku wiele zależy m.in od tego ile cukru dodano do roztworu. Głównym makroskładnikiem kukurydzy są węglowodany (z kolei głównym rodzajem węglowodanów w kukurydzy jest skrobia).
Kukurydza jest ważnym dostarczycielem błonnika. Co to oznacza?

Kukurydza a dieta:
Dzięki wysokiej zawartości błonnika - jedzona w odpowiednich ilościach - może wspomagać odchudzanie. Trzeba jednak zwracać uwagę na to w jakiej formie ją spożywamy. Niektóre płatki kukurydziane są dodatkowo słodzone - nie jest więc to dobra opcja dla osób chcących zwrócić kilka kilogramów. Z pewnością nie najlepszym rozwiązaniem będzie też kupowany popcorn, jeśli zawiera niepotrzebne duże ilości tłuszczu oraz soli.

Błonnik w kukurydzy:
Dzięki wysokiej zawartości błonnika kukurydza może również zapobiegać chorobie uchyłkowej. Jest też w zasadzie podstawą diety bezglutenowej. Stanowi zatem istotny element diety nie tylko osób, które dobrowolnie chcą unikać glutenu, ale także tych, które są do tego zmuszone (alergia na gluten, nietolerancja glukozy).