
WHO poinformowało, że w ciągu tygodnia możemy zjeść 10 jajek. Należy pamiętać, by wliczyć w to te, które są zawarte w innych produktach np. makaronie czy ciastach.

Jajka są dobre na kaca, dzięki zawartej cysteinie. Ten aminokwas przyspiesza usuwanie toksyn i metabolizm. Zmielone skorupki jajek pomagają również we wzmocnieniu kości i zębów, gdyż mają w sobie dużą ilość wapnia. Możemy dodawać 1 g dziennie do potraw.

W żółtku jajka zawarty jest beta-karoten i luteina. Są one odpowiedzialne za ochronę naszych oczu przed szkodliwym promieniowaniem. Poprawia widzenie oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

W swoim składzie jajka mają tłuszcze, które są korzystne dla naszego organizmu. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6 – organizm nie potrafi ich samodzielnie syntezować. Oprócz tego w ich składzie znajdziemy witaminy A, D, B, K i E a także minerały: żelazo, selen, jod, potas, cynk i wapń.