9 z 13

fot. pixabay.com
Jajka są niskokaloryczne, a przy tym sycące, dzięki czemu pomagają kontrolować apetyt. To jeden z najważniejszych składników diety osób z nadwagą.
10 z 13

fot. pixabay.com
Białka jajek możemy spożywać bez limitu, byleby nie przekroczyć dziennej normy białka jako składnika odżywczego. Dotyczy to głównie osób, które źle tolerują tłuszcz. Spożywanie żółtek jest niewskazane przy schorzeniach wątroby, ponieważ zawierają w sobie tłuszcze.
11 z 13

fot. pixabay.com
Jajka zawierają pełnowartościowe białko, które przyswajamy z łatwością. Mają w sobie aminokwasy niezbędne dla człowieka. Organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach. WHO uznał je w 1965 roku jako wzór do mieszenia proporcji aminokwasów w produktach.
12 z 13

fot. pixabay.com