
Jajka są jednym z najczęściej spożywanych produktów w diecie wielu ludzi. Nic dziwnego, ponieważ są one bogatym źródłem biała i innych pozytywnych wartości. Jajecznica, omlet czy szakszuka, to tylko jedne z wielu propozycji ich podania na śniadanie. Mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości. ▶▶

Jajka to jeden z najczęstszych alergenów – może powodować nawet wstrząs anafilaktyczny. Z tego powodu nie powinny być nim karmione dzieci przed ukończeniem 1. roku życia.

Jajka zawierają dużą ilość cholesterolu. W 100 g jajka jest aż 372 mg! Należy jednak pamiętać, że oprócz niego w jajku znajdują się składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, witaminy i lecytyna, które nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Ok. 60 g jajka zawiera ok. 84 kcal. Jeśli ktoś obawia się nadwyżki wagi po ich spożywaniu, powinien zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. pomidorem, sałatą lub szczypiorkiem, ponieważ jajka zakwaszają organizm.