
Toksyczne ziemniaki
Ziemniaki zapewniają wiele korzyści dla zdrowia, jednak są sytuacje, w których lepiej unikać spożywania tego warzywa. Niektórym osobom ziemniaki mogą poważnie zaszkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej nie jeść ziemniaków >>>>>

Zielone ziemniaki - czy można je jeść?
Jeżeli ziemniaki przybierają zielony odcień, należy zachować ostrożność. Zielone plamy na skórce to toksyczna solanina, której spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych a nawet śpiączki. Również ziemniaki z widocznymi kiełkami mogą zawierać duże stężenie solaniny.
Solanina w małych ilościach występuje naturalnie w ziemniakach. Ten związek organiczny kumuluje się głównie w łupinach ziemniaków, powodując pojawienie się charakterystycznych zielonych plamek. Stężenie solaniny w ziemniakach wzrasta najczęściej przez nieodpowiednie przechowywanie - gdy ziemniaki są dłuższy czas wystawione na działanie promieni słonecznych lub przechowywane w oświetlonym miejscu.
Niektóre osoby twierdzą, że wystarczy usunąć część ziemniaka, by nadawał się on do spożycia. Eksperci zalecają jednak unikanie spożywania takich ziemniaków.

Ziemniaki przy cukrzycy
Ziemniaki nie są wskazane dla cukrzyków i osób z insulinoopornością. Ziemniaki powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Następuje krótkotrwały przyrost energii, a następnie jej szybki i gwałtowny spadek, po którym pojawia się zmęczenie, senność i uczucie ponownego głodu. Ziemniaki nie są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2, stan przedcukrzycowy lub insulinooporność, a także osób zdrowych, ale podatnych na wahania poziomu cukru we krwi.

Ziemniaki w diecie odchudzającej
Ziemniaki to bogate źródło węglowodanów, jednak same w sobie są niskokaloryczne - 100 gramów ziemniaków to jedynie 77 kalorii. Mogą jednak powodować wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie jego spadek, co prowadzi do szybkiego odczuwania głodu. Stąd ryzyko nadwagi lub otyłości. Najlepiej jeść ziemniaki gotowane (nie smażone!) z dodatkiem warzyw - surowych lub gotowanych. Ziemniaki pod postacią chipsów czy smażonych talarków są ciężkostrawne i kaloryczne.