Takie właściwości mają nowalijki - tak działają na organizm młode warzywa
Młoda marchewka
Marchewka to kolejna nowalijka, która ma wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki którym powinna się stać obowiązkowym elementem diety.
► Marchewka to bogate źródło beta-karotenu - wpływającego na zdrowy wygląd skóry (to z beta-karotenu wytwarzana jest w organizmie witamina A). Witamina A wspomaga opalanie, utrwala opaleniznę, chroni organizm przed szkodliwym promieniowaniem UV, ma właściwości przeciwutleniające, hamuje procesy oksydacyjne i obniża ryzyko niektórych chorób nowotworowych (rak jamy ustnej, przełyku, krtani i pęcherza moczowego). Beta-karoten poprawia także wzrok - dlatego zalecana jest osobom, które spędzają długie godziny przed monitorem komputera.
► W marchewce można znaleźć falkarinol - związek mający działanie antynowotworowe. W składzie marchwi znajdują się także inne substancje wykazujące właściwości przeciwutleniaczy.
Pektyny zawarte w marchewce obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy.
► Flawonoidy zawarte w marchii działają przeciwskurczowo na naczynia wieńcowe serca, zwiększają dopływ krwi do serca i wspomagają pracę układu wieńcowego.
► Marchew reguluje procesy trawienne oraz perystaltykę jelit.
► Marchew to kolejne niskokaloryczne warzywo i powinno znaleźć się w diecie osób, które chcą zrzucić wagę. 100 g świeżej marchwi zawiera 27 kcal.
► Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 powinny jeść marchew wyłącznie w postaci świeżej - gdyż tylko w takiej to warzywo ma niski indeks glikemiczny (IG 30). Po ugotowaniu wartość ta wzrasta nawet trzykrotnie.