Takie właściwości mają nowalijki - tak działają na organizm młode warzywa
Nać pietruszki
To najbogatsze wiosenne źródło witaminy C. Liście pietruszki zawierają jej aż 160 mg w 100 gramach naci! Dzienne zapotrzebowanie witaminy C do 80 mg dla dorosłego człowieka. Witamina C wzmacnia organizm, podnosi jego odporność, a wraz z zawartymi w naci pietruszki żelazem i kwasem foliowym zapobiega anemii i wpływa na pracę układu krążenia.
► W składzie naci pietruszki znajdziemy ponadto witaminy K, E, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, mangan i miedź, a także duże ilości błonnika i chlorofilu, który ma działanie bakteriobójcze.
► Pietruszka - dzięki zawartości flawonoidów - wykazuje działania przeciwnowotworowe.
Tak jeszcze działa nać pietruszki na organizm:
► obniża ciśnienie krwi,
► chroni przed przeziębieniem i infekcjami,
► łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
► poprawia wzrok,
► zapobiega i łagodzi stany zapalne jamy ustnej,
► zmniejsza ryzyko zawału serca,
► zmniejsza ryzyko udaru mózgu,
► łagodzi bóle menstruacyjne,
► wzmacnia włosy i paznokcie,
► poprawia stan skóry,
► przyspiesza prace układu metabolicznego.
Ważne: nać pietruszki można mrozić. Niskie temperatury nie wpływają na wartości odżywcze i prozdrowotne tego warzywa. Nie powinniśmy jednak gotować ani poddawać długotrwałej obróbce termicznej naci pietruszki - wówczas traci swoje właściwości.