
Jakie są objawy niedoboru witamin z grupy B, jaka żywność jest bogatym ich źródłem oraz kiedy należy rozważyć suplementację preparatami aptecznymi?
Wyjaśniamy to w podpisach zdjęć w galerii ►►►

Takie są witaminy z grupy B:
► witamina B1 (tiamina, aneuryna)
► witamina B2 (ryboflawina) E101
► witamina B3 (witamina PP)
► witamina B5 (kwas pantotenowy)
► witamina B6
► witamina B7 (witamina H, biotyna)
► witamina B9 (kwas foliowy, folacyna)
► witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina).
Na kolejnych slajdach informujemy, jakie są objawy niedoborów poszczególnych witamin z grupy B, czym one grożą oraz które produkty żywnościowe należy uwzględnić w diecie ►►

Witamina B1 - za co odpowiada?
Witamina B1 odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów. Witamina B1 bierze udział w procesach, które odpowiadają za wytwarzanie energii w organizmie, odpowiada za prawidłową pracę serca i układu krążenia. Jest niezbędna w procesie rozwoju organizmu.
Takie są objawy niedoboru witaminy B1:
► zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: osłabienie, zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, depresja,
niewydolność krążenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych,
► zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunka, ból z okolic brzucha, brak apetytu, zmniejszenie masy ciała.
W przypadku silnej awitaminozy B1 może wystąpić choroba beri-beri, objawiająca się zaburzeniami pracy neuronów i włókien mięśniowych, powodującymi ból kończyn, osłabienie mięśni, drżenie, niewydolność układu krążenia.
W jakich produktach znajdziesz najwięcej witaminy B1?
Szczególnie dużo witaminy B1 jest w tkankach aktywnych metabolicznie (wątroba, serce), a także w produktach zbożowych grubego przemiału, mięsie, wędlinach (szczególnie w wieprzowinie), roślinach strączkowych (grochu, fasoli) oraz drożdżach, orzechach, słoneczniku, rybach, owocach i warzywach.
Nadmiar witaminy B1 dostarczany do organizmu wraz z żywnością i suplementami diety nie jest szkodliwy.
Na niedobory witaminy B1 narażone są osoby nadużywające alkoholu, narażone na długotrwały stres, nałogowo palące papierosy.
Więcej informacji o witaminach z grupy B ►►►

Witamina B2 (ryboflawina) - za co odpowiada?
Witamina B2 bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów. Pełni istotna rolę w prawidłowym działaniu wzroku.
Takie są objawy niedoboru witaminy B2:
► Opóźnienie wzrostu, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń, swędzenie w okolicy ujścia pochwy, wypadanie włosów.
► Kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddychania, obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, choroby układu nerwowego, dystrofie mięśni, łuszczące się zmiany skórne okolic nosa, ust, czoła i uszu.
Długotrwały niedobór witaminy B2 zwiększa ryzyko rozwoju zaburzeń organizmu, wystąpienia i rozwoju chorób układu endokrynnego oraz układu moczowego.
W jakich produktach znajdziesz najwięcej witaminy B2?
Występuje w wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach i orzechach włoskich, a także w różnych rodzajach mięs.
Więcej informacji o witaminach z grupy B ►►►