
Zupa jagodowa
Składniki:
około 300 gramów jagód
1 litr wody
pół szklanki cukru
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 szklanka śmietany 30-procentowej (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
Jagody opłucz, umieść w garnku, zalej wodą, dodaj cukier, wstaw na palnik i poczekaj, aż się zagotuje. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj kilka minut tak, by jagody puściły sok. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron, który dodasz do zupy. Mogą to być świderki, ale jaki dodasz - to już zależy od Ciebie.
W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) i wlej do zupy, ciągle mieszając.
Zupę można podawać na ciepło lub na zimno. W upalne dni warto jeść ją na zimno, bo tak podana schłodzi organizm.
Na wierzch zupy można położyć kleks śmietany lub serka waniliowego.