5 z 6
Zupa jagodowa...
fot. pixabay

Zupa jagodowa

Składniki:
około 300 gramów jagód
1 litr wody
pół szklanki cukru
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 szklanka śmietany 30-procentowej (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:
Jagody opłucz, umieść w garnku, zalej wodą, dodaj cukier, wstaw na palnik i poczekaj, aż się zagotuje. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj kilka minut tak, by jagody puściły sok. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron, który dodasz do zupy. Mogą to być świderki, ale jaki dodasz - to już zależy od Ciebie.
W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) i wlej do zupy, ciągle mieszając.
Zupę można podawać na ciepło lub na zimno. W upalne dni warto jeść ją na zimno, bo tak podana schłodzi organizm.
Na wierzch zupy można położyć kleks śmietany lub serka waniliowego.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Matura w czasach PRL. Zobacz archiwalne zdjęcia z obecnego Kujawsko-Pomorskiego

Matura w czasach PRL. Zobacz archiwalne zdjęcia z obecnego Kujawsko-Pomorskiego

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Polecamy

Matura w czasach PRL. Zobacz archiwalne zdjęcia z obecnego Kujawsko-Pomorskiego

Matura w czasach PRL. Zobacz archiwalne zdjęcia z obecnego Kujawsko-Pomorskiego

Z Bydgoszczy do Frankfurtu w 1,5 godziny, a stamtąd w świat. Lufthansa wystartowała!

Z Bydgoszczy do Frankfurtu w 1,5 godziny, a stamtąd w świat. Lufthansa wystartowała!

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO

Wytańczyć Habanerę to jest sztuka co się zowie.Premiera „Carmen” na otwarcie XXXI BFO