1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Zobacz cztery przepisy, które pomogą Ci urozmaicić menu w...
fot. YouTube

Zobacz cztery przepisy, które pomogą Ci urozmaicić menu w upalne dni. Owocowe zupy można podawać na ciepło, zimno lub letnio - w zależności od gustu. Sycą, ale są lekkostrawne. Doskonale gaszą pragnienie i są zdrowe. Dlatego warto wykorzystać dostępność sezonowych owoców i cieszyć się pysznymi smakami.

Zobacz przepisy, kliknij strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>

2 z 6
Tradycyjna zupa owocowa z makaronem...
fot. pixabay

Tradycyjna zupa owocowa z makaronem

Składniki:
500 g truskawek (bez szypułek)
300 g rabarbaru
200 g borówek amerykańskich
1 laska wanilii
1 pęczek świeżej mięty
6 łyżek cukru
makaron do zupy (najlepiej świderki).
śmietana 30%

Sposób przyrządzenia:
Truskawki oczyść, umyj. Odłóż kilka truskawek do ozdoby. Rabarbar umyj i oczyść i pokrój na 2 cm kawałki. Owoce umieść w garnku, zalej zimną wodą tak, by poziom wody był wyższy od owoców o 2-3 cm, dodaj cukier. Laskę wanilii natnij wzdłuż, końcówką noża wyskrob ziarenka i dodaj je do zupy. Tak oczyszczoną laskę wanilii również wrzuć do zupy (i wyjmij ja po ugotowaniu zupy!).
Zagotuj zupę i gotuj ją na małym ogniu przez 20 minut.
Odłożone kilka truskawek pokrój na plasterki.
Ugotuj makaron.
Nałóż porcje makaronu do salaterek i zalej zupą z owocami. Udekoruj zupę liśćmi mięty, plastrami truskawek i borówkami. Na środku talerza połóż kleks śmietany.
Zupę jest podawać najlepiej letnią - doskonale gasi pragnienie i syci.

Zobacz przepisy na zupę z truskawek, zupę z jagód i zupę owocową z miodem >>>

3 z 6
Zupa owocowa z miodem i makaronem...
fot. pixabay

Zupa owocowa z miodem i makaronem

Składniki:
1 szklanka wydrylowanych wiśni
pół szklanki malin
pół szklanki borówek amerykańskich
800 ml wody
2 łyżki miodu naturalnego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
makaron

Sposób przyrządzenia:
Owoce w garnku zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz na minimum, odczekaj chwilę i dodaj miód oraz sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.
W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) i wlej do zupy, ciągle mieszając.
Podawaj na ciepło lub zimno, dekorując zupę kleksem śmietany i listkami mięty.

Zobacz przepisy na zupę z truskawek i zupę z jagód >>>

4 z 6
Zupa truskawkowa z bezikami...
fot. pixabay

Zupa truskawkowa z bezikami

Składniki:
500g truskawek (już bez szypułek)
1 szklanka 18-proc. śmietany (słodkiej)
1 łyżka cukru waniliowego
10 listków mięty czekoladowej (bardzo aromatyczna odmiana mięty)
beziki do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyj, przełóż do garnka i zalej 100g wody. Posyp cukrem waniliowym. Gotuj przez 15 minut. Dodaj liście mięty czekoladowej i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem. Podawaj schłodzoną, przyozdobioną bezikami i liśćmi mięty.

Zobacz przepisy na zupę z jagód >>>

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu