
Zobacz cztery przepisy, które pomogą Ci urozmaicić menu w upalne dni. Owocowe zupy można podawać na ciepło, zimno lub letnio - w zależności od gustu. Sycą, ale są lekkostrawne. Doskonale gaszą pragnienie i są zdrowe. Dlatego warto wykorzystać dostępność sezonowych owoców i cieszyć się pysznymi smakami.
Zobacz przepisy, kliknij strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>

Tradycyjna zupa owocowa z makaronem
Składniki:
500 g truskawek (bez szypułek)
300 g rabarbaru
200 g borówek amerykańskich
1 laska wanilii
1 pęczek świeżej mięty
6 łyżek cukru
makaron do zupy (najlepiej świderki).
śmietana 30%
Sposób przyrządzenia:
Truskawki oczyść, umyj. Odłóż kilka truskawek do ozdoby. Rabarbar umyj i oczyść i pokrój na 2 cm kawałki. Owoce umieść w garnku, zalej zimną wodą tak, by poziom wody był wyższy od owoców o 2-3 cm, dodaj cukier. Laskę wanilii natnij wzdłuż, końcówką noża wyskrob ziarenka i dodaj je do zupy. Tak oczyszczoną laskę wanilii również wrzuć do zupy (i wyjmij ja po ugotowaniu zupy!).
Zagotuj zupę i gotuj ją na małym ogniu przez 20 minut.
Odłożone kilka truskawek pokrój na plasterki.
Ugotuj makaron.
Nałóż porcje makaronu do salaterek i zalej zupą z owocami. Udekoruj zupę liśćmi mięty, plastrami truskawek i borówkami. Na środku talerza połóż kleks śmietany.
Zupę jest podawać najlepiej letnią - doskonale gasi pragnienie i syci.
Zobacz przepisy na zupę z truskawek, zupę z jagód i zupę owocową z miodem >>>

Zupa owocowa z miodem i makaronem
Składniki:
1 szklanka wydrylowanych wiśni
pół szklanki malin
pół szklanki borówek amerykańskich
800 ml wody
2 łyżki miodu naturalnego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
makaron
Sposób przyrządzenia:
Owoce w garnku zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz na minimum, odczekaj chwilę i dodaj miód oraz sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.
W niewielkiej ilości wody rozpuść mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) i wlej do zupy, ciągle mieszając.
Podawaj na ciepło lub zimno, dekorując zupę kleksem śmietany i listkami mięty.
Zobacz przepisy na zupę z truskawek i zupę z jagód >>>

Zupa truskawkowa z bezikami
Składniki:
500g truskawek (już bez szypułek)
1 szklanka 18-proc. śmietany (słodkiej)
1 łyżka cukru waniliowego
10 listków mięty czekoladowej (bardzo aromatyczna odmiana mięty)
beziki do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyj, przełóż do garnka i zalej 100g wody. Posyp cukrem waniliowym. Gotuj przez 15 minut. Dodaj liście mięty czekoladowej i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem. Podawaj schłodzoną, przyozdobioną bezikami i liśćmi mięty.
Zobacz przepisy na zupę z jagód >>>