
Cebula i czosnek na patelni
Smażysz razem cebulę i czosnek? Można, ale pamiętając o jednej zasadzie - nigdy nie wrzucaj na patelnię obu warzyw jednocześnie. Cebula, by nabrała miękkości i zezłociła się, potrzebuje około 5 minut smażenia na niedużym ogniu. Czosnek gotowy jest po 60 sekundach. Po tym czasie staje się gorzki i psuje smak potrawy, do której się go doda.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Sól? Dopiero na końcu!
Przygotowujesz smażone ziemniaki? Nie przyprawiaj ich i nie sól w trakcie smażenia. Dodanie soli i przypraw w procesie smażenia ziemniaków uwolni zawartą w nich wodę. To sprawi, że ziemniaki zamiast smażyć, zaczną się gotować, przez co nie wytworzy się chrupiąca "skórka". Ziemniaki pozostaną miękkie i papkowate. Również nie powinniśmy solić, przyprawiać czy dodawać oleju do gotującego się ryżu - ziarna stracą swoją konsystencję, będą kleiste lub rozpadające się.
► Rada szefa kuchni: Smaż ziemniaki bez soli i posól je dopiero po zdjęciu ich z patelni. Gotuj ryż w nieosolonej wodzie i doprawiaj dopiero po ugotowaniu.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Podobne zasady higieny powinniśmy stosować, używając ściereczek do naczyń oraz gąbki do mycia naczyń. W przypadku tej ostatniej, badania wykazały, że gąbki to największe siedlisko bakterii i zarazków w kuchni. Gąbkę powinno się wymieniać często, a najlepiej i najzdrowiej do zmywania naczyń używać myjek, które nie mają gąbczastej struktury - w tej bowiem najłatwiej rozwijają się bakterie.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Przygotowując ciasta, nie dodawaj do nich nieprzesianej wcześniej mąki. Jeśli dodamy mąkę prosto z opakowania, w cieście powstaną grudki, które - owszem - możemy rozetrzeć, ale warto jednak stosować uprzednio przesianą mąkę. Dlaczego?
Rada szefa kuchni: Ciasto z taką mąką będzie miało gorszą strukturę i będzie mniej puszyste.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►