5 z 13
Cebula i czosnek na patelni...
fot. pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Cebula i czosnek na patelni

Smażysz razem cebulę i czosnek? Można, ale pamiętając o jednej zasadzie - nigdy nie wrzucaj na patelnię obu warzyw jednocześnie. Cebula, by nabrała miękkości i zezłociła się, potrzebuje około 5 minut smażenia na niedużym ogniu. Czosnek gotowy jest po 60 sekundach. Po tym czasie staje się gorzki i psuje smak potrawy, do której się go doda.

Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

6 z 13
Sól? Dopiero na końcu!...
fot. pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Sól? Dopiero na końcu!

Przygotowujesz smażone ziemniaki? Nie przyprawiaj ich i nie sól w trakcie smażenia. Dodanie soli i przypraw w procesie smażenia ziemniaków uwolni zawartą w nich wodę. To sprawi, że ziemniaki zamiast smażyć, zaczną się gotować, przez co nie wytworzy się chrupiąca "skórka". Ziemniaki pozostaną miękkie i papkowate. Również nie powinniśmy solić, przyprawiać czy dodawać oleju do gotującego się ryżu - ziarna stracą swoją konsystencję, będą kleiste lub rozpadające się.

Rada szefa kuchni: Smaż ziemniaki bez soli i posól je dopiero po zdjęciu ich z patelni. Gotuj ryż w nieosolonej wodzie i doprawiaj dopiero po ugotowaniu.

Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

7 z 13
Podobne zasady higieny powinniśmy stosować, używając...
fot. pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Podobne zasady higieny powinniśmy stosować, używając ściereczek do naczyń oraz gąbki do mycia naczyń. W przypadku tej ostatniej, badania wykazały, że gąbki to największe siedlisko bakterii i zarazków w kuchni. Gąbkę powinno się wymieniać często, a najlepiej i najzdrowiej do zmywania naczyń używać myjek, które nie mają gąbczastej struktury - w tej bowiem najłatwiej rozwijają się bakterie.

Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

8 z 13
Przygotowując ciasta, nie dodawaj do nich nieprzesianej...
fot. pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Przygotowując ciasta, nie dodawaj do nich nieprzesianej wcześniej mąki. Jeśli dodamy mąkę prosto z opakowania, w cieście powstaną grudki, które - owszem - możemy rozetrzeć, ale warto jednak stosować uprzednio przesianą mąkę. Dlaczego?

Rada szefa kuchni: Ciasto z taką mąką będzie miało gorszą strukturę i będzie mniej puszyste.

Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Zobacz również

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

Z kim spotyka się Onur Tuna? Alihan z serialu "Zakazany owoc" i jego urocza Yasemin

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!

CM UMK w Bydgoszczy ma 43 nowych doktorów. Zobacz zdjęcia z uroczystej promocji!