
Dobre danie, to takie, które nie tylko ma odpowiednie walory smakowe i aromatyczne oraz dobrze wygląda, ale też takie, które powstało w odpowiedni sposób. Bywa, że pyszny posiłek kończy się bólem brzucha, wzdęciami lub co gorsza, zatruciem pokarmowym. Tak może się stać, jeśli nie przestrzegamy pewnych zasad w kuchni.
Sprawdź, jakich błędów nie popełniać podczas gotowania, o czym powinniśmy pamiętać, przyrządzając posiłki oraz poznaj niektóre triki, stosowane przez szefów kuchni: ►►►

Wylewasz wodę po gotowaniu makaronu do zlewu? To również duży błąd! W takiej wodzie znajduje się skrobia, która wytrąca się z makaronu w trakcie jego gotowania - stąd białawy odcień wody po gotowaniu makaronu.
► Rada szefa kuchni: Taka woda nazywana jest przez kucharzy "płynnym złote", a to dlatego, że można jej użyć do przyrządzenia lub wzbogacenia smaku wielu sosów czy zup - woda po gotowaniu makaronu sprawi, że będą one bardziej gęste i kremowe.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Przyprawiasz potrawy, sięgając dłonią do pojemniczków i chwytając przyprawę, np. sól, palcami? To błąd, bo o ile bakterie, które mamy na palcach, dostające się do potrawy z solą, ulegną zniszczeniu wskutek temperatury, to w pojemniku z przyprawami już nie - tam pozostaną i będą się rozwijać. Higieniczniej i zdrowiej jest doprawiać potrawy za pomocą łyżeczki.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Nie krój warzyw na blacie lub desce, na której wcześniej kroiłeś/aś surowe mięso! W ten sposób na warzywa przedostają się zarazki, które są na powierzchni mięsa. Wyczyść blat i narzędzia, które używane były do krojenia mięsa!
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►
Blat kuchenny powinien być czyszczony za pomocą środka dezynfekującego - przetarcie go na mokro sprawi tylko to, że będzie on czysty wizualnie. Pozostaną na nim zarazki i patogeny. Stąd, do czyszczenia blatu od zwykłej mokrej szmatki lepiej jest użyć szmatki nasączonej środkiem na bazie alkoholu, octu z wodą lub innego środka czyszczącego, dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Pamiętaj, by w trakcie czyszczenia kuchni po gotowaniu, zdezynfekować nie tylko blat, ale i inne powierzchnie, z którymi kontakt miały nasze dłonie - uchwyty szafek, szuflad oraz lodówki.
► Rada szefa kuchni: Generalnie należy pamiętać, że każdą potrawę, która nie jest poddawana obróbce termicznej (np. sałatki) ze względów sanitarno-higienicznych powinniśmy przygotowywać w rękawiczkach. W ten sposób unikniemy przeniesienia zarazków ze skóry do potrawy.