
Nie myj mięsa pod bieżącą wodą! Mycie pod bieżącą wodą sprawia, że pozbywamy się śluzu z powierzchni mięsa, ale dodatkowo rozprowadzamy bakterie po całej powierzchni mięsa (zarazki nie giną w wodzie, tylko po użyciu detergentu).
► Rada szefa kuchni: By pozbyć się śluzu i zanieczyszczeń, lepiej jest użyć papierowych ręczników - połóż je na mięsie, przyduś i zdejmij. Powtórz takie czyszczenie do pożądanego skutku.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Krojąc warzywa czy mięso, nie przesuwaj pokrojonych kawałków za pomocą noża - tak tępisz jego tnącą krawędź!
Rada szefa kuchni: Jeśli chcesz użyć do tego noża, obróć go o 180 stopni i przesuń składniki przesuwając po blacie górną, tępą krawędzią noża.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Jajecznica idealna
Nie smaż jajecznicy na mocno rozgrzanej patelni lub na odkręconym na maksimum palniku - jaja przy powierzchni patelni szybko się zetną i zaczną się przypalać, gdy góra będzie surowa. Jajecznicę smażymy na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie dodawaj soli przed lub w trakcie smażenia jajecznicy - sól sprawi, że masa jajeczna stanie się mniej puszysta i bardziej sztywna. Pamiętaj, jajecznicę solimy dopiero na talerzu, po zdjęciu patelni z gazu.
Zobacz więcej rad szefa kuchni i sprawdź, jakich błędów nie popełniać, przygotowując posiłki ►►►

Nie krój mięsa bezpośrednio po pieczeniu, smażeniu czy grillowaniu. Mięso musi "odpocząć", czyli znajdujące się w nim soki powinny związać się z mięsem. Krojąc mięso zdjęte prosto z grilla, sprawimy, że soki wypłyną, a mięso stanie się suche i twarde.